Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor: Muayene ücretleri ne kadar oldu? İşte 2024 yılı ücretleri...

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor: Muayene ücretleri ne kadar oldu? İşte 2024 yılı ücretleri...
Tek yetkili kuruluş olarak bilinen TÜVTÜRK'ün araç muayene ücretlerinde 2024 yılında yapılan zam sonrası gündemde olduğu belirtiliyor. 2024 yılında araç muayene ücreti ne kadar oldu sorusuna yanıt aranırken, araç muayenesi için gerekli evraklar da merak konusu olmaya devam ediyor. İşte detaylar...

TÜVTÜRK, son zamanlarda yapılan zamlarla eleştirilere maruz kalan tek yetkili kuruluş olarak periyodik araç muayenelerinin ücretlerindeki büyük artışlarla gündeme oturdu. 2024 yılında yüzde 61 oranında yapılan araç muayenesi zammı, araç sahiplerinden tepki topluyor. 2024 araç muayene ücreti ise bu artışla birlikte belirlendi.

SON 6 YILDA YÜZDE 818.6 ARTIŞ

Araç muayene ücretlerinde 2024 yılında yüzde 61 oranında yapılan zam, son altı yılda ise Bu yıl araç sahipleri, rutin aralıklarla TÜVTÜRK'e yaptırmak zorunda oldukları araç muayene ücreti için 1.821 TL ödeyecekler. 2017 yılında 198.24 TL olan araç muayene ücreti, 2022 yılı itibarıyla yaşanan yüzde 818 artışla 1.821 TL'ye yükselmişti.

2-005.jpg

En dikkat çeken artış ise geçen yılki yüzde 222 zam oranı ile gerçekleşmişti. 2023'te zorunlu araç muayene ücreti 507.40 TL seviyesindeyken, bu yıl yapılan yüzde 61'lik zamla birlikte 1.130 TL'ye yükseldi.

ARAÇ MUAYENESİ NEDİR, NASIL YAPILIR?

Araç muayenesi, belirli aralıklarda her aracın yapması gereken bir işlemdir. TÜVTÜRK aracılığıyla Araç muayenesi için öncelikle randevu alınması gerekmektedir. Muayene süresi aracın cinsine göre farklılık gösterir; ticari araçlar için 1 yıl, diğer araçlar için ise 2 yıl olarak bilinir.

3-004.jpg

Her yıl düzenli olarak kayıtlara geçen TÜVTÜRK ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından belirlenen araç muayene ücretleri, 2024 yılında şu şekildedir:

- Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet: 928 TL
- Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork: 1.821,60 TL
- Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker: 2.462 TL

1-007.jpg

Araç muayenesi, belirli bir tarih geçtikten veya yapılmadığı takdirde ceza ile karşı karşıya kalınmasına neden olabilir. Muayene tarihi, araç tescil belgesinin arka sayfasında yazmaktadır. E-devlet üzerinden veya TÜVTÜRK resmi websitesi aracılığıyla araç muayene durumu sorgulanabilir.

PEKİ HANGİ EVRAKLAR GEREKLİ?

Araç muayenesi için gereken evraklar arasında aracın ruhsatı, trafik sigorta belgesi, TC kimlik numarasını gösteren nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport bulunmaktadır. LPG/CNG araçları için ise yakıt sistemi montaj belgesi de gerekli evraklar arasında yer alır. Araç muayenesi işlemleri ve randevu almak için TÜVTÜRK'ün resmi internet sitesi veya çağrı merkezi kullanılabilmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar