Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mahmut Esad Kıraç

Mahmut Esad Kıraç

Millet İttifakı çift aday göstermeli

Şu anda Türkiye''nin en büyük gündemlerinden biri Millet İttifakı''nın cumhurbaşkanı adayının kim olacağıdır. Gösterilecek olan aday aynı zamanda altılı masadaki partilerin stratejik zekâsını da gösterecektir. Tabii burada en önemli soru işaretlerinden biri tek adayla mı yoksa çift adayla mı çıkılacağıdır.

Eğer tek adayla çıkılırsa görülen o ki kuvvetle muhtemel Kemal Kılıçdaroğlu aday olacaktır. Tabii bu durumun hem avantajları hem de dezavantajları mevcuttur. En büyük dezavantajı ise Kılıçdaroğlu''nun daha önce Cumhurbaşkanı tarafından mağlup edilmiş olmasıdır. İktidara karşı pek çok seçim kaybetmiş olması psikolojik bir mağlubiyetle seçim sathına girilmesi anlamına gelir. Ayrıca Kılıçdaroğlu''nun milliyetçi ve muhafazakâr kesimden oy alabilmesi çok zor görünüyorken ille de onun aday yapılması bazı milliyetçi ve muhafazakâr seçmeni maalesef tekrar mevcut Cumhurbaşkanı''na itebilir.

Demek ki Kılıçdaroğlu''nun mutlak aday olması durumunda ona oy vermeyecek olan kesimi de cezbedebilecek ikinci bir aday çıkarmak stratejik olarak doğru olabilir.

Bu aday Anadolu''daki seçmenin de oy verebileceği ve Kılıçdaroğlu''na oy vermeyenler tarafından da cazibe merkezi olabilecek bir aday olmalıdır. Eski bir yazımda bahsettiğim üzere bana göre bu aday Meral Akşener olmasına rağmen kendisinin "Ben başbakan olacağım" söyleminden ötürü artık Mansur Yavaş olmalıdır.

Peki bu hususta Mansur Yavaş''ın avantajı nedir? Öncelikli olarak belirtelim ki kendisini halk ciddi bir şekilde istiyor. Anketlerde oldukça önde. Ayrıca Kemal Kılıçdaroğlu''na oy vermeyecekler için Millet İttifakı''nın güvenli bölgesi olmaya en uygun isim de kendisi. Fakat şu bir gerçek ki, Millet İttifakı çift aday ile ilk tura girerse her şekilde matematiksel olarak da kazanıyor, psikolojik olarak da. Çünkü ikinci tura büyük bir güçle girmiş oluyor.

Bütün bunlara rağmen tek adayla çıkılır ve o aday da Sayın Kılıçdaroğlu olursa buradan da anlarız ki altılı masadaki liderler halktan oldukça kopuk ve gerçekleri görmek istemiyorlar.

Evet, bu yazımda oldukça uzatabileceğim fakat kısa bir öneriden bahsettim. Millet İttifakı eğer seçimi mutlaka kazanmak istiyorsa kesinlikle çift adayla çıkmalı. İki isim üzerinde ortak bir uzlaşı neden olmasın?

CHP''den Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti''den Mansur Yavaş''ın Millet İttifakı''nın ortak adayları olarak sunulması önündeki engel nedir? Hem böylece halk Sayın Kılıçdaroğlu mu yoksa Sayın Yavaş mı arasında tercih yapacak bunu görmüş oluruz. Ayrıca muhalif seçmenin tamamına hitap eden iki aday ortaya çıkmış olur.

Peki soruyorum sizlere niçin böyle bir şey olmasın? Neden bu düşünülmesin?

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları