Mersin'de hasat bitti: 'Yok Yılında' 50 bin ton mahsul

Mersin'de hasat bitti: 'Yok Yılında' 50 bin ton mahsul
Mersin'in Mut ilçesinde zeytin hasadı sona erdi. Açıklanan bilgilere göre yok yılı olmasına rağmen 50 bin ton zeytin 5 bin ton zeytinyağı rekoltesi elde edildi.

Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli bir paya sahip olan Mersin'in Mut ilçesinde zeytin hasadının tamamlandığı bildirildi. Bu sezon 50 bin ton zeytin ve 5 bin ton zeytinyağı rekoltesi elde edildiği açıklandı.

Her yıl 250 bin tonun üzerinde zeytin ve 150 bin tonun üzerinde zeytinyağı rekoltesi elde edilen Mut ilçesinde, bu yılın yok yılı olmasına rağmen beklenenin altında bir rekolte elde edildi. Ancak, 50 bin ton zeytin ve 5 bin ton zeytinyağı rekoltesiyle fiyatlar üreticileri memnun etti. Zeytinyağının litresi 250 ile 350 lira arasında alıcı bulurken, zeytinin kilogram fiyatı 30 ila 70 lira arasında değişti. Zeytin toplama işçilerinin günlük kazançları ise 500 ila 750 lira arasında gerçekleşti.

Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, bölgede zeytinciliğin yüzyıllar öncesine dayandığını vurgulayarak, "Mut'umuzda bin 300 yıllık tescilli anıt zeytin ağacımızın olması bunun en büyük örneğidir" dedi. Yılmaz, bölgenin zeytinin Orta Doğu üzerinden dünyaya yayıldığını ve birçok ülkeye ihraç edildiğini belirtti.

Başkan Yılmaz, geçen yıla kıyasla bu yılın rekoltesinin düşük olmasının nedenini kurak bir yılın etkisiyle açıkladı. Rekoltenin az olmasına rağmen, zeytinyağı fiyatlarının geçen yıla göre artış gösterdiğini ve üreticileri memnun ettiğini ifade etti. Yılmaz, ilçede üretilen yağların Fransa, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere ihraç edildiğini de belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar