Merkez Bankası'nın rezervleri azalıyor | Peki faiz kararı ne olacak?

Merkez Bankası'nın rezervleri azalıyor | Peki faiz kararı ne olacak?
Gözler perşembe günü açıklanacak politika faiz kararına çevrildi. CHP TBMM Grubu'nun haftalık ekonomik raporunda da bu konu yer aldı. Ayrıca CHP'nin ekonomik raporunda rezervlerde yaşanan düşüşe dikkat çekildi.

CHP TBMM Grubu''nun  haftalık ekonomik raporunda Merkez Bankası brüt rezervlerinin azaldığı vurgulandı. Net rezervin eksi 42.6 milyar dolar olduğuna dikkat çekildi.

Rapora göre, yaklaşık 22 milyar dolarlık bir döviz mevduatının aralık, ocak ve şubat aylarında kur korumalı mevduata geçilmiş olmasına ve Hazine’nin 3 milyar dolarlık borçlanmasına karşın brüt döviz rezervindeki azalma geçen hafta da sürdü. MB’nin brüt rezervi (altın+döviz), 25 Şubat - 4 Mart günleri arasında 2.9 milyar dolar daha azalarak 110.3 milyar dolara indi. 

BRÜT REZERV AZALDI

Brüt rezerv, geçen yılın sonuna göre 1 milyar dolara yakın, 17 Aralık’taki seviyesine göre ise 7 milyar dolar azaldı. Söz konusu haftada brüt döviz rezervi 2 milyar dolar azalarak 68.2 milyar dolara inerken, altın varlıkları 864 milyon dolar artarak 42.1 milyar dolara yükseldi. 

BRÜT REZERV YÜKSEK GÖRÜLSÜN DİYE SWAP ANLAŞMALARINA SIĞINILDI!

Swap borçlarının brüt rezerv içerisindeki payı ise 4 Mart itibarıyla yüzde 55.1 olarak hesaplandı. MB’nin brüt rezervini yüksek göstermek için Katar ve BAE gibi ülkelerden swap yaptığına işaret edilen raporda, “Bu ülkelerin parası SDR sepetinde olmadığı için rezerv sayılıp sayılmayacağı da tartışmalı bulunuyor” yorumu yapıldı. 

(Mustafa Çakır - Cumhuriyet)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar