Merkez Bankası’nı zarar ettirmeyi de başardılar!

Merkez Bankası’nı zarar ettirmeyi de başardılar!
Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

16-04-24-01gun-page-0001-001.jpg

“FAİZ SEBEP ENFLASYON SONUÇ DİYEREK, SERVET TRANSFERİ YAPTILAR”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2023 yılı için 818 milyar 182 milyon lira zarar açıkladı. Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Han Gür, "Kur Korumalı Mevduat'ın Türkiye ekonomisinin başına büyük dert açtığını" ifade ederken, ekonomi yazarı Uğur Gürses, zararın karşılanması gerektiğini ve Hazine'nin bunu kapatması gerektiğini belirtti. TCMB'nin 31 Aralık 2023'te sona eren 92. hesap dönemine ilişkin bilançosu, resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, TCMB'nin aktif toplamı 6 trilyon 923 milyar 835,9 milyon lira, altın mevcudu ise 1 trilyon 417 milyar 869,8 milyon lira oldu. Geçen yıl sonu itibarıyla TCMB'nin ihtiyat akçesi tutarı 9 milyar 664,2 milyon lira olarak belirlendi. 2023 yılındaki dönem zararı 818 milyar 182,9 milyon lira olarak gerçekleşti.

Prof. Dr. Timur Han Gür, kur korumalı mevduatın Türkiye ekonomisine büyük zarar verdiğini belirtirken, bu zararın seçim sonrasına bırakılmasını eleştirdi. Gür, kur korumalı mevduatın Türkiye ekonomisine büyük zarar verdiğini ifade ederek, bu tür mekanizmaların devlete zararını ödetmenin yanlış olduğunu savundu. Gür, hükümetin yanlış bir karar alarak faizleri düşürmeye çalıştığını ve bu durumun ekonomiyi olumsuz etkilediğini vurguladı.

Uğur Gürses ise zararın karşılanması gerektiğini ve bunun için Hazine'nin harekete geçmesi gerektiğini ifade etti. Gürses, zararın büyük olduğunu ve geçmişte benzer durumlarda Hazine'nin bu tür zararları kapatma sorumluluğunu üstlendiğini belirtti.

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar