Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 16 gün sonra görülecek dolar kuru

Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 16 gün sonra görülecek dolar kuru
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her ay düzenli olarak paylaştığı 'Piyasa Katılımcıları Anketi' raporunun Temmuz sayısını yayınladı. 41 katılımcının verdiği cevapların ardından Temmuz ayının son gününde ve 2023 yılının bitiminde görülecek dolar kuru beklentisi de ortaya çıkmış oldu.

28 Mayıs seçimlerinin ardından göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi ilk zorlu sınavını 22 Haziran'da vermiş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından 650 baz puanlık faiz artırım kararı çıkarak politika faizi yüzde 15'e yükseltilmişti.

Beklentilerin altında kalan bu artırım sonrası dolar kuru hızla yükselirken, TCMB yaptığı açıklama ile söz konusu artışın 'sıkı para politikası sürecinin' başladığına bir işaret olduğunu ve faiz artırımlarının devam edeceğini belirtti.

41 EKONOMİST DOLAR TAHMİNLERİNİ PAYLAŞTI

Son yıllarda gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının verdiği kararların aksine hamleler yaparak ekonomistlerin ve piyasaların güvenini kaybeden TCMB, yayınladığı çalışmalar ile eskisi kadar odak noktası olmasa da, kurum tarafından her ay düzenli olarak paylaşılan "Piyasa Katılımcıları Anketi" raporunun Temmuz sayısı, 20 Temmuz tarihinde alınan faiz kararına işaret edeceği düşünülerek ilgiyle karşılandı.

TCMB'nin ekonomistlerin beklentileri ile ters yönlü kararlar alması yıllar içerisinde kanıksanmış bir durum haline gelirken, Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın başını çektiği yeni ekonomi yönetiminin ısrarla vurguladığı "Ekonomide rasyonel politikalar" söyleminin ardından gelecek hafta yapılacak toplantıdan anlamlı bir faiz artırım kararının çıkması bekleniyor.

TCMB, faiz politikasının merkezine oturttuğu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ''Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur' teorisine dayanan görüşü terk ederken, ekonomi piyasalarında söz sahibi 41 isimin verdiği yanıtlarla hazırlanan rapora göre dolar kurunu nelerin beklediği ortaya çıktı.

"31 ARALIK'TA DOLAR KURU 28.45 OLACAK"

28'i finansal sektör olmak üzere 9 profesyonel ve 4 reel sektörden katılımcıya yer verilen raporda, toplamda 41 kişiyi bulan katılımcıların cevaplarıyla Temmuz ayı ve yıl sonunda görülmesi beklenen dolar/TL paritesi ortaya çıktı.


Katılımcılara yöneltilen "Bankalararası döviz piyasası dolar kuru beklentiniz nedir?" sorusuna verilen yanıtların ortalaması alındığında, Temmuz ayının sonunda beklenen dolar kuru 26,38 olarak belirlenirken, katılımcılar, 2023 yılının sonunda görülmesi muhtemel dolar kuru içinse 28.45 lirayı işaret etti.

12 aylık zaman dilimine yönelik beklentilerini de paylaşan uzmanlar, 2024 yılının Temmuz ayında ise dolar/TL paritesi için beklentinin 31.42 TL olduğu konusunda karar kıldı.

GELECEK TOPLANTIYA YÖNELİK FAİZ BEKLENTİSİ PAYLAŞILDI

Katılımcılar aynı zamanda 20 Temmuz tarihinde yapılacak olan PPK toplantısından 500 baz puanlık faiz artırımı çıkacağı yönünde tahminde bulunarak toplantı sonrasında faizlerin yüzde 20'ye yükseltileceğine dikkat çekti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar