Meral Akşener Maltepe ve Ümraniye ilçelerinde esnaf ziyaretinde bulundu

Meral Akşener Maltepe ve Ümraniye ilçelerinde esnaf ziyaretinde bulundu
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul'un Maltepe ve Ümraniye ilçelerinde esnafın dertlerini dinledi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul programı kapsamında Maltepe ilçesinde esnaf ziyaretinde bulundu.

İşlerinin durgun olduğunu belirten bir esnaf, "Pandeminden önce iyiydi sonra daha kötü oldu. Siz gelirseniz inşallah daha iyi olacak. Sizi başımızda görmek isteriz." dedi.

Kira fiyatlarına yapılan zamlardan dert yanan başka bir esnaf, siftah yapmadığı günler olduğunu söyledi. Akşener''in "Bugün kaç müşteriniz geldi?" demesi üzerine esnaf, "1 tane müşteri var" cevabını verdi. 

Eczacı: İşler sağlıktan çok ticarete döndü

Ziyaretleri sırasından bir eczaneye giren Akşener, işlerin nasıl gittiğini sordu.

"Eczanede işler sağlıktan çok ticarete döndüğü için burada bir nevi muhasebecilik yapıyorsunuz." diyen eczacı, "Hastadan para tahsil etmeye çalışıyorsunuz. Devletin veya hükümetin alması gereken ücreti buradan siz alıyorsunuz. Hastayla karşı karşıya geliyorsunuz. Ödeme çıktığından hasta ilacını alamıyor siz üzülüyorsunuz" ifadelerini kullandı.  

Eczacı şöyle devam etti:

"Şimdi bir konu var. Onu siz iktidara geldiğiniz zaman, başbakanımız olarak halledeceksiniz. İlaç fiyat kararnamesi. 15 yıl öncesinden kalan bir ilaç fiyat kararnamesi var. Güncellenmesi lazım."

Gençlerin test kitabı isyanı

Eczane çıkışında Akşener ile karşılaşan bir genç ise 3 kişilik odaya 6 kişi aldıklarını belirterek KYK yurtlarındaki kapasite sıkıntısına işaret etti.
Test kitaplarının pahalılığından da dert yanan genç, "Test kitapları 150-160 lira. Nasıl alsınlar? Asgari ücret 5.500 lira. Emekli maaşı ile geçinenler var" şeklinde konuştu.

“Sadece susuyorum”

Bir başka esnaf ise büyük problemleri olduğunu belirterek "Ben sadece susuyorum. Anlamı neyse herkes bilsin. Sadece susuyorum. 55 yaşındayım, 55 sene bu memlekete vergisini, her şeyini verdim ama gelip de birisi bir şey sormadı. ''Ne yapıyorsunuz burada'' demedi, siz hariç. Çalanlara, çırpanlara af çıkarıyorlar. 35 yıldır vergi veriyorum, benim suçum ne? İsyanımız haksızlık ve adaletsizlik." dedi.

İYİ Parti lideri girdiği bir mağazada ise "Bu mağaza sizi 2.5 yıl önce ortanın üstünde hayat yaşatıyordu. Şu anda aynı mı?" sorusunu yöneltti. 


"Hayır, kesinlikle aynı değil.” diyen mağaza sahibi bütün çalışanlarının etiket değiştirmekle uğraştığını kaydederek üst üste gelen zamlara işaret etti. 

Akşener, Maltepe''de bir ayakkabı satış mağazasına uğradı. İşlerin nasıl olduğunu soran Akşener’e esnaf, “Durumlar malûm. 20 senedir burayı işletiyoruz. Maalesef 4- 5 senedir hep cepten yiyoruz. Elimizdeki avcumuzdaki, arabayı veriyoruz ayakta durmak için. Çekler, senetler var. Masraflar çoğaldı. Elektrik faturası 17 bin lira geldi” diye yanıt verdi.

“NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ”

Akşener’in 2,5 yıl önce kaç para elektrik faturası geldiği sorusu üzerine esnaf, en fazla 4 bin 500 lira geldiğini söyledi. Akşener’in bugün kaç müşterinin ayakkabı aldığını sorması üzerine esnaf, “3 müşteri girdi, 2’si aldı. Milletin alım gücü zayıf. Akşam yatıyoruz, sabah kalkıyoruz zam. Ayakkabıyı 150 liraya alıyoruz, sabah kalkıyoruz 250 lira olmuş. Ne yapacağımızı inan ki biz de bilmiyoruz” dedi.

“50 LİRA KAZANMAK İÇİN 25 LİRA İNDİRİM YAPIYORUM”

Çocuk ayakkabısı fiyatlarını soran Akşener’e esnaf, en ucuzunun 350, en pahalılarının ise bin lira olduğunu söyledi. Esnaf, “50 lira kazanmak için 25 lira indirim yapıyorum ayakta kalmak için. Elimizde, avucumuzdaki arsaları sattık” dedi.

Akşener, "İkibuçuk yılda ne çok şey değişti" diyerek ayakkabı fiyatı değişimi ile ilgili şaşkınlığını dile getirdi. Akşener, ayakkabıcının kızı ile de sohbet etti. 

"ELEKTRİĞE YÜZDE 50 ZAM GELDİ"

Daha sonra bir börekçiyi ziyaret eden Akşener, gazetecilere börek ikram etti. Akşener’in, “2 buçuk yıldır esnaf geziyorum ben. Pandemi yoktu. O günden bugüne ne değişti” sorusuna börekçi, “Alım gücü düştü, hammadde fiyatları yükseldi. Nereye gidiyoruz belli değil. Toplam 6 kişi çalışıyoruz. Çok zor. Fiyatlar arttıkça müşteri şikayet ediyor. 2 gün önce iş yerlerinde elektriğe yüzde 50 zam geldi. Biz korkuyoruz fiyatlara 1 lira koyalım diye. İnsanlar nasıl alacak, alım gücü düştü” dedi. 

Akşener esnaf ziyaretlerini Ümraniye ilçesinde sürdürdü. 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar