Memurların çalışma saati azalıyor! Şartlar Avrupa'dan iyi olacak

Memurların çalışma saati azalıyor! Şartlar Avrupa'dan iyi olacak
Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in 1 Mayıs 2023’te yaptığı açıklama, memurların çalışma saatlerinin değişeceğini gündeme getirmişti. OVP'de yer alan bazı işgücü maddelerinde de aynı ifadelerin yer alması konuya büyük merak uyandırdı. İşte detaylar...

Memurların mesai saatlerinin değişip değişmeyeceği sosyal medyada tartışma konusu olmuştu. Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaklaşık 4 ay önce yaptığı açıklama bu tartışmaları alevlendirmişti. Orta Vadeli Program (OVP) belgesinde yer alan bazı maddeler mesai saatlerinin kısalacağı hakkındaki iddiaları yeniden gündeme getirdi.

Takvim Gazetesi’nde yer alan habere göre, Hükümetin, memurların çalışma saatlerinin 09.00 ile 15.30 arasında olması için çalışma yaptığı iddia edildi.

ESNEK ÇALIŞMA SAATLERİ OLACAK

Resmi dairelerin mesai saatleri üzerinde önemli değişiklikler olabileceği söyleniyor. Saat 15.30'da resmi dairelerin kapanmayacağı, ancak esnek çalışma saatlerinin getirileceği tahmin ediliyor. Bu yeni düzenlemeye göre, erken giden personelin yerini geç gelen personel doldurabilecek.

UYGUN MESLEK GRUPLARI UZAKTAN ÇALIŞABİLECEK

Valiler, illerdeki düzenlemelerin yetkilisi olarak belirlenecek ve bu yeni sistemin uygulanmasında önemli bir rol oynayacaklar. Ayrıca, uzaktan çalışmanın mümkün olmadığı meslek grupları, örneğin polis ve hemşireler gibi, bu yeni düzenleme kapsamında da eski mesai sistemini sürdürecekler. Fakat bu meslek gurubundaki kişilere daha esnek ve az süreli çalışma imkanı tanınması bekleniyor. Uygun olan meslek gruplarında ise uzaktan çalışma modelinin hayata geçirilmesi bekleniyor.

RESMİ AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Bu iddialar henüz resmi bir açıklama ile doğrulanmış değil, ancak kamu sektöründe çalışanlar ve vatandaşlar konuyu yakından takip ediyor. Resmi açıklamaların yapılmasının ardından daha fazla detayın netleşmesi bekleniyor.

DÜNYA GENELİNDEKİ MODELLER İNCELENECEK

Dünya genelinde bazı ülkelerde çalışma saatlerinin kısaltılması veya esnek çalışma modellerinin uygulanmasıyla ilgili deneyimler inceleniyor. Özellikle pandemi döneminde birçok ülkede uzaktan çalışma ve esnek çalışma düzenlemeleri hayata geçirildi.

Eski Bakan Bilgin 1 Mayıs 2023 tarihinde katıldığı Memur-Sen Genel Kurulu'nda şunları söylemişti:

"İlk eylem Chicago'da çalışma sürelerinin 10 saate indirilmesi konusundaydı. Fakat daha sonra eylemler büyüdü. Dünya çapında yayıldı ve 8 saat talepleri ortaya çıktı. Yaklaşık yine 100 yıla yakındır veya 100 yıldan biraz daha fazla da dünyanın çeşitli ülkelerinde Uluslararası Çalışma Örgütü kuruluşuyla çalışma süreleri 8 saate indirildi. Şimdi bir başka çağda yaşıyoruz. Bu 8 saat talebinin olduğu dönem hepimizin bildiği gibi sanayi çağının başladığı dönemdi."

"TARTIŞILMASI GEREKEN ÇALIŞMA SAATİNİN 8 SAAT CİVARINDA OLMASIDIR"

"Şimdi soru şu; bundan 100 sene önce işçiler 1 saatte ne kadar, çalışanlar 1 saatte ne kadar ürün üretiyordular, hizmet üretiyordular, bugün 1 saatte ne kadar üretiyorlar? Herhalde araya giren bu teknolojik değişimle, bu teknolojik devrimle işçilerin, emekçilerin, hizmet sektöründe çalışan emekçilerin ürettikleri değer, ürettikleri ürün, ürettikleri hizmet katlanarak artmıştır. Bunun için artık günümüzde tartışılması gereken, bu 1 Mayıslarda tartışılması gereken ilk şey çalışma sürelerinin halen sanayi çağının başlangıcında talep edilen 8 saat civarında kalması olabilir mi? Elbette açıkça olamaz."

"5-6 SAAT DENEMESİ YAPILIYOR"

"Dolayısıyla biz Türkler de çalışma hayatımızı modernize ederek çalışma sürelerinin yeniden daha insani şartlarda, emeğin verimliliğini birim verimliliğindeki artışı dikkate alarak yeniden düzenlemek durumundayız. İngiltere'de bir pilot çalışma yapıldı ve 6 saat uygulamasına geçildi. 6 saatten sonra bunun da yetersiz olduğu için 5 saat denemesi yapılıyor. Dünyanın pek çok yerinde başta akademisyenler olmak üzere bu çalışmalar yapılıyor."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar