Melih Gökçek'e bir şok daha! Rant planı mahkemeden geri döndü

Melih Gökçek'e bir şok daha! Rant planı mahkemeden geri döndü
Eski Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek tarafından hazırlanan ve uzmanların ‘rant’ planı olduğunu belirttiği çevre düzeni planı iptal edildi.

Eski Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek tarafından, Ankara Çevre Düzeni Planı Türk Mühendis ve Mimarlar Odası’na (TMMOB) bağlı meslek odalarının açtığı dava sonucu iptal edildi.

BirGün'den Gökay Başcan'ın haberine göre, Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası ve Peyzaj Mimarları Odası’nın açtığı davada bilirkişi heyeti; 1/100 000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı” yönünde görüş verdi. Bilirkişi heyetinin görüşleri doğrultusunda karar veren mahkeme, söz konusu planı iptal etti.

"RANT ODAKLI PLAN"

Plana itiraz eden TMMOB’ye bağlı odalar dava dilekçesinde; planın bir bütünlüğü olmadığını, böylesi bir planda olması gereken katılımcılığın tümüyle göz ardı edildiğini, verilen birçok temel kararın bilimsel verilerle desteklenmediğini belirtmişti. Ayrıca, 2038 yılı hedefli planda, öngörülen nüfusun Ankara’nın o yıllarda ulaşabileceğinin çok üzerinde olduğu için eleştirilmiş ve bunun ihtiyaç duyulanın çok üzerinde bir alanı rant amaçlı yapılaşmaya açılma niyetinin bir sonucu olduğu sıklıkla öne sürülmüştü.

İptal Kararının sonrasında TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu, davaya ilişkin çevrimiçi basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında konuşan TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Özgür Topçu, “Doğal ve kültürel varlık değerleri görmezden gelerek, tarım, orman ve sulak alanlarının yoğun yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya bırakan rant odaklı planlarla, Ankara’nın geleceğini ipotek altına alan Gökçek düzeni planı üst ölçekte sona ermiştir” dedi.

İSTİNAFA TAŞIMAYIN

Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetimine çağrı yapan Topçu şunları söyledi: “Beklentimiz Ankara’nın geleceğini kazandığımız bu davayı Bölge İdare Mahkemesi’nde istinafa taşımaması ve yıllardır mücadele eden meslek odaları ile birlikte, bilimsel bilginin, etüt ve analizlerin ışığında Ankara’nın geleceğine şekil vermesini sağlayacak katılımcı bir Çevre Düzeni Planı hazırlamasıdır. TMMOB’a bağlı meslek odaları, yıllardır Gökçek düzenine yönelik Ankara’nın bilimsel bilginin ışığında kentleşme politikalarının gerçekleşmesi için Ankara’yı savunarak gereğini yerine getirmiştir. Çevre Düzeni planının iptali ile birlikte bu karara uymalı. Gökçek Dönemi ile hesaplaşma ve gereğini yapma sorumluluğu şimdi Ankara Büyükşehir Belediyesi'ndedir.”

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar