Mehmet Şimşek Kur Korumalı Mevduat'tan ne zaman çıkılacağını açıkladı: Dolarda bir dönem kapanıyor

Mehmet Şimşek Kur Korumalı Mevduat'tan ne zaman çıkılacağını açıkladı: Dolarda bir dönem kapanıyor
Kur Korumalı Mevduat hesaplarından kademeli olarak çıkış için geçtiğimiz günlerde ilk adım atıldı. KKM hesaplarındaki iki haftalık düşüş 60 milyar TL’ye ulaşırken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten konuya dair açıklama geldi. Şimşek "KKM ile ilgili kafamızda bir plan var" ifadelerini kullandı.

Orta Vadeli Programı değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek maliye politikalarına ve dezenflasyon sürecine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteğinin tam olduğunu ifade ederek gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Şimşek'in açıklaması şöyle:

HİÇBİR ZAMAN KUR HEDEFİMİZ OLAMAZ

Özel sektörde alan açtığınız ölçüde o zaman büyüme yavaşlamıyor. Türkiye bunu kanıtladı. Crowd out yerine crow-in. Yani biz aslında kamunun borçlanma ihtiyacını 2000’li yılların başını aşağı çeker. Özel sektöre alanı genişlettik. Yatırımlar ve verimlilik üzerinden Türkiye hem hızlı büyüdü hem enflasyon düştü hem bütçe disiplini sağlanabildi.

Her dönemin koşulları farklı olabilir. Ama biz Türkiye'nin 2024’ün ikinci yarısından itibaren bu olumlu döngüyü çok güçlü bir şekilde yakalayabileceğine inanıyoruz. Küresel koşulların da buna elverişli olacağına inanıyoruz. Öncelikle şunu söyleyeyim bizim hiçbir zaman bir kur hedefimiz olmaz. Yani ne programda ne başka türlü kur hedefimiz yok. Ama işin doğası gereği dolar bazında eğer kişi başına milli gelir rakamlarını verecekseniz bir tahmin olması gerekiyor.

OVP'de de aslında yapılan bu, genelde de kurala dayalı gider bu. Burada tabii bir geçiş dönemine ilişkin bir arka planda eminim bir varsayım vardır. Sonrasında farklı bir varsayım olabilir. Ama şunu net bir şekilde size söylemek istiyorum. Siz tabii bu ortalama kurlardan kurun yıl boyunca lineer seyredeceğini, varsayıyorsanız yanlış varsayıyorsunuz. O zaman tahlilleriniz de yanlış olabilir. Burada esas itibariyle biz bir hedefe sahip değiliz. Dolayısıyla kur rejiminde herhangi bir değişiklik yok. Bunun ötesinde hani ben çok fazla da bu konuyu değerlendirmek istemiyorum. Yine sorulardan devam edersem yatırımcı toplantılarını başlatacağız.

YATIRIMCILARLA DİYALOĞUMUZ GÜÇLÜ OLACAK

Bütçe disiplini noktasında gereken adımları attık. Tabii bu dinamik bir süreçtir. Burada durulacağı anlamına gelmiyor. Para politikasında bir süreç başladı Yapısal reform gündemi çok net takvimlendirilmiş. Şimdi bunun bir ayağı kalıyor. Onu dış kaynak ayağı. Ben dış kaynak ayağının oldukça güçlü olacağına inanıyorum. O konuda arka planda yaptığımız birtakım çalışmalar var. İkili ülkelerle olan bir kısmı yansıdı gibi. Ve onlardan sonuç üretilecek yakında daha sonra da piyasa mekanizması üzerinden bir sonraki evrede de doğrudan yatırımlar. Bunlar hep aşama aşama gidecek.

Dolayısıyla yatırımcılarla diyaloğumuz güçlü olacak. Evet zirvede Türkiye'deki iç borç stokunun yüzde 28’ini yani 2013’ün başlarına giderseniz yabancı yatırımcıların iç borç stokundaki payı TL cinsinden yüzde 28’lere kadar çıkmıştı. Şu anda 0.6 gibi bir rakam.

Fakat para politikasındaki bu rasyonelleşme mali disiplinin devamı yapısal reform çabası ile birlikte dezenflasyon programının net olarak bir ivme kazandığı süreçte ben bu oranın ciddi bir şekilde artacağına inanıyorum. Ve bu Türkiye'de olumlu döngüyü oluşturmanın en önemli bileşeni olacağına da inanıyorum. Bu biraz zaman alacak biz bunun farkındayız zaten yani hemen iki gün sonra bunun olacağı değil. Bunların hepsi birer süreç.

KKM İLE İLGİLİ KAFAMIZDA BİR PLAN VAR

İşte sıkı para politikası sadece faiz artırma şeklinde mi olacak? Zaten Merkez Bankası Başkanımız bu konularda defalarca açıklamalarda bulundular. Burada aslında çok boyutlu olacak. Yani iş cari açığı artan enflasyonist baskıyı arttıran tüketim kalemlerinde bir yeniden dengelemeye gideceğiz. Bunun için bütün enstrümanları kullanıyoruz. Başladık.

Otomotivden tutun ikinci konuta kadar yani birçok yani tüketici kredileri. Dolayısıyla bu hususlar netleşecek. Ben KKM ile ilgili sadece bir şey söyleyeyim bizim kafamızda tabii ki bir plan var Ama bu konuları çok fazla doğrusu gündem yapmak istemiyoruz. Çünkü önce rezervlerimizi güçlendireceğiz. Sonra çıkış stratejisini kamuoyuyla paylaşacağız. Yani önce rezervleri güçlendireceğiz. Dolayısıyla bu aşamada bu konuyu çok dillendirmek istemiyoruz. Muhtemelen yani en azından benim yorum yapabileceğim hususların çoğuna yorum yaptığımı sanıyorum.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar