Marteniçka nedir? Marteniçka ne zaman takılır? Marteniçka neden takılır?

Marteniçka nedir? Marteniçka ne zaman takılır? Marteniçka neden takılır?
Baharın gelmesi ile birlikte birçok kişi Marteniçka takmaya başladı. İnsanlar Marteniçka bilekliğinin ne anlama geldiğini merak ediyor. Peki Marteniçka nedir? Marteniçka ne zaman takılır? Marteniçka neden takılır?

Marteniçka nedir?

Balkan coğrafyasında baharın gelişini kutlama geleneği olan "marteniçka" bilekliği insanlar tarafından merak ediliyor. Birçok insan matreniçkanın kırmızı ve beyaz iplerinin ne anlama geldiğini internette araştırıyor. Peki Marteniçka nedir? Marteniçka ne zaman takılır? Marteniçka neden takılır?

MARTENİÇKA NEDİR?

Bulgaristan'da 1300'lü yıllardan bu yana baharın gelişinin "marteniçka" bileklikleriyle kutlandığı bilinmektedir. Marteniçka, kırmızı ve beyaz iplerle örülen ve baharın müjdesini vermek amacıyla takılan bir bileklik türüdür. Bu gelenek, sağlık, şans, bolluk, bereket gibi iyi dileklerin ifadesi olarak kabul edilir. Türkiye'de de Bulgaristan göçmenlerinin aktarımıyla yaşatılan bu gelenek, sosyal medyada ve halk arasında popüler hale gelmiştir.

MARTENİÇKA NE ZAMAN TAKILIR?

Marteniçka, genellikle 1 Mart'tan başlayarak mart ayının sonuna kadar takılır. Bu süreç, geleneksel olarak "Baba Marta (Marta Nine) günleri" olarak adlandırılan dönemle örtüşür. Mart ayı boyunca takılır.

MARTENİÇKA NEDEN TAKILIR?

Marteniçka bilekliği, baharın gelişini müjdelemek, güzellik, sağlık ve mutluluk getirmesi için takılır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar