Mantar zehirlenmesinde ilk 6 saate dikkat

Mantar zehirlenmesinde ilk 6 saate dikkat
Mantar tüketiminin ardından geçen ilk 6 saat, uzmanlar tarafından hayati bir zaman dilimi olarak vurgulanıyor. Zira, mantar zehirlenmelerinin vücutta ciddi hasarlara, özellikle karaciğer yetmezliği gibi olumsuz durumlara neden olabileceği uyarısı yapıldı.

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halil Kaya, artan mantar zehirlenmesi vakalarına ilişkin uyarılarda bulundu.

Kaya, yaptığı açıklamada, acil servislere yapılan başvuruların yüzde 10'unun mantar zehirlenmesinden kaynaklandığını belirtti. Bu vakaların yüzde 70'inin ise 6 yaşın altındaki çocuklardan oluştuğunu vurgulayan Kaya, "Mantar zehirlenmeleri, basit şikayetlerden karaciğer yetmezliği ve hatta karaciğer nakli gerektiren ciddi sonuçlara kadar uzanan önemli klinik tablolar oluşturabilir. Ayrıca böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açabilir." açıklamasında bulundu.

download-001.jpg

Halk arasında, "Mantarı yıllardır tüketiyoruz, zararlı bir şey olmuyor" gibi bir algının yanıltıcı olabileceğini dile getiren Prof. Dr. Kaya, mantarın pişirilmesi veya dondurulmasıyla zehirliliğin geçeceği düşüncesinin yanlış olduğunu belirtti.

Kaya, "Mantarlar ısıya karşı dirençlidir. Bu nedenle toksin etkisi ortadan kalkmaz, bu duruma özellikle dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca, hangi mantarın zararlı veya zararsız olduğunu iyi bilmemize rağmen bir değerlendirme yapamayız. Çoğu mantar zararsız olsa da, özellikle 'amanita' grubu olarak adlandırılan mantar türleri karaciğer yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açabilir." ifadelerini kullandı.

download-002.jpg

Mantar zehirlenmesinin belirtilerinin özellikle tüketim sonrası ilk 6 saat içinde ortaya çıkmasının önemli olduğunu vurgulayan Kaya, ilk 2 saat içinde başlayan zehirlenmelerin genellikle daha hafif seyrettiğini söyledi. Ancak, eğer belirtiler 6 saat sonrasında ortaya çıkarsa, bu durumun mantar zehirlenmesi açısından daha ciddi olabileceğini vurguladı.

Mantar zehirlenmesi belirtileri olan kişilerin, mümkün olan en kısa sürede acil servise başvurarak uygun sıvı ve elektrolit tedavisi alması gerektiğini belirten Kaya, ayrıca aktif kömür kullanılması ve bulantı ile kusmayı önlemek için ilaç tedavisine ihtiyaç duyulabileceğini belirtti. Kaya, "Bu kişiler, sıvı ve elektrolit tedavisi sayesinde böbrek yetmezliği riski altında olabilecekleri için tedaviyi ihmal etmemeli ve en kısa sürede acil servise başvurmalıdır." dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar