Mansur Yavaş'ın fan hesabına yapılan yorum gündem oldu! Asbesti abdest olarak anladı alay konusu oldu

Mansur Yavaş'ın fan hesabına yapılan yorum gündem oldu! Asbesti abdest olarak anladı alay konusu oldu
Yerel seçim hazırlıkları kapsamında çalışmalara başlayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın fan hesabından yapılan paylaşıma gelen yorum sosyal medyada alay konusu oldu.

Yerel seçimlere geri sayım başlarken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın fan hesabından yapılan bir paylaşıma gelen yorum sosyal medyada gündem oldu.

Mansur Yavaş'ın fan hesabından yapılan paylaşımda, "Ankara'da halk sağlığı adına 25 yıldır hiçbir işlem yapılammıştı. Şimdi ise 13 ilçede 220 kilometrelik asbestli(kanserojen) borular yenileniyor" denildi.

Merttekin rumuzlu bir vatandaş Yavaş'ın fan hesabından yapılan paylaşımı yanlış anlayarak, asbesti abdestli olarak anlayıp yorum yapması gündem oldu.

Asbesti abdestli olarak anlayan vatandaş, "Abdestli boruları niye söküyorsunuzu din düşmanları" dedi.

20f01df2-272d-4243-84f6-bdcb04028d90.jpeg

YAVAŞ ÇALIŞMALARA BAŞLADI

Yerel seçimle 2,5 aydan kısa bir süre kalmışken, siyasi partiler ve belediye başkan adayları çalışmalarına son sürat devam ediyor. Özellikle partiler için büyükşehirlerin kritik önem taşıdığı seçimlerde çoğu partinin adayları belli oldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 31 Mart 2024’te yapılacak olan yerel seçimler için İstanbul ve Ankara’da yola mevcut belediye başkanları ile devam etme kararı aldı. İstanbul’da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP tarafından açıklanan rakibi Murat Kurum’a karşı çalışmalara başlarken, Ankara’da Mansur Yavaş ile yarışacak rakipler henüz netleşmedi.

"BENİM ÖNCELİĞİM HALKIN SAĞLIĞI"

Öte yandan her konuşmasında Ankara halkı için çalıştığını ve çalışacağını vurgulayan Yavaş, rakipleri henüz netleşmese de seçim çalışmalarını başlattı. 2019 seçimlerini kazandıkları günden itibaren Ankara’yı iyi bir yere getirdiklerini belirten Yavaş, her defasında yaptıkları projelerden ve çalışmaları kamuoyu ile paylaşıyor.

Şehir içindeki çoğu sorunu çözmeye odaklandıklarını aktaran Yavaş, yine bu çalışmaları arasında olan içme suyuna dair de yenilikler yaptığını duyurdu.

Yavaş’ın “Benim önceliğim halkın sağlığı, halkın canı” sözleri üzerine ASKİ Genel Müdürlüğü, şehir şebeke sistemindeki asbestli boruların değişimi için harekete geçmişti. Yavaş’ın talimatı üzerine Polatlı, Beypazarı, Nallıhan, Çubuk, Şereflikoçhisar, Kalecik ve Evren’de yer alan asbestli hatlar kullanım dışı bırakılmıştı.

Yavaş yaptığı bu çalışmayı kamuoyu ile paylaşmayı ihmal etmezken, Yavaş’ı sevenler tarafından oluşturulan bir fan hesapları da bu çalışmaları sosyal medya hesapların duyuruyor. Yine bu noktada asbest konusuna değinilerek yapılan bir paylaşıma, yaptığı paylaşıma gelen yorum sosyal medyada gündem oldu.

ASBEST NEDİR? ASBESTİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR

Uzmanlar, deprem bölgesindeki enkaz kaldırma çalışmaları sırasında ortaya çıkabilecek asbest tehlikesine dikkat çekiyor. Asbeste maruz kalmak, bir dizi ciddi sağlık sorununa neden olabilir. Asbestin tanımı ve neden olduğu hastalıklarla ilgili bilgi veren uzmanlar, toz maskesi kullanımı ve sulama gibi önlemlerin alınmasını vurguluyor.

Asbest, ticari adıyla amyant, lifsi kristal yapısına sahip bir mineral grubudur. Yıllardır izolasyon özellikleri nedeniyle inşaat, gemi, otomotiv ve tekstil gibi endüstrilerde kullanılan asbest, sağlık açısından büyük risk taşır. Uzmanlar, asbestin liflerinin solunması durumunda akciğerlere zarar verebileceğini ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

asbest-amyant-nedir.jpg

Asbestin neden olduğu hastalıklar arasında ilk sırada "Asbestoz" bulunmaktadır. Bu hastalık, asbest liflerinin akciğer zarında yaralar oluşturmasıyla ortaya çıkar ve 10-20 yıl gibi uzun bir süre sonra belirtilerini gösterir. Ayrıca, plevral reaksiyonlar, parenkimal akciğer hastalıkları, dermatozlar ve kanserler gibi ciddi sağlık sorunları da asbest maruziyeti sonucunda ortaya çıkabilir.

En öne çıkan asbest kaynaklı kanser türü, akciğer zarı ve karın zarı kanseri olan "Malign Mezotelyoma"dır. Batı ülkelerinde yılda her bir milyon kişinin 1-2'sinde saptanan mezotelyoma, erken teşhis edilemediğinde ölümcül olabilir. Asbest ayrıca akciğer, gırtlak ve sindirim sistemi kanserlerine de neden olabilir.

Uzmanlar, asbeste maruz kalmaktan kaçınmanın önemine vurgu yaparken, özellikle deprem bölgesindeki enkaz temizleme çalışmalarında güvenlik tedbirlerinin alınmasını öneriyor.

ASBESTİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR

Asbeste maruz kalınması sonucunda gelişen meslek hastalıkları şu şekildedir:

Asbestoz: Özellikle tersane işlerinde çalışanlarda sıkça görülen bir hastalıktır. Asbest liflerini çözmeye çalışan vücut, bu süreçte akciğer zarında yaralara neden olan asit üretir. Bu hastalığın belirtileri ortaya çıkması genellikle 10-20 yıl alır.

1-Plevral Reaksiyonlar:

Plevral plaklar
Benign asbest plörezisi
Diffüz plevral kalınlaşma

2-Parenkimal Akciğer Hastalıkları:

Rounded atelektazi
Transpulmoner bantlar
Asbestin Neden Olduğu Dermatozlar

3-Kanserler

Malign mezotelyoma, asbestin neden olduğu en önemli hastalıktır ve genellikle akciğer zarı ve karın zarı kanseri olarak bilinir. Batı ülkelerinde her yıl milyon kişinin 1-2'sinde saptanan mezotelyoma, ülkemizde yılda en az 500 kişide görülmektedir. Bu hastalığın belirtileri arasında ağrı ve ilerleyici nefes darlığı bulunmaktadır. Akciğer röntgeni ve tomografide tipik bulgular saptanabilirse de, kesin tanı için başvurulan standart yöntem akciğer zarı biyopsisidir. Mezotelyoma, erken dönemde tanınmadığında uygun cerrahi müdahale uygulanamaz, ilaç ya da ışın tedavisine iyi cevap vermeyen ve hastayı kısa sürede ölüme götüren bir hastalıktır.

Asbest ayrıca akciğer kanseri, gırtlak ve sindirim sistemi kanserleri gibi çeşitli tümörlere neden olabilir. Bunun yanı sıra, hava yolu obstrüksiyonu, immünolojik değişiklikler, perikardiyal sıvı-kalınlaşma, üst zon değişiklikleri, retroperitoneal fibrozis gibi diğer sağlık sorunları da asbest maruziyeti sonucunda ortaya çıkabilir.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar