Mahfi Eğilmez, dolar sahiplerinin başına örülen çorabı açıkladı: "Olacağı buydu"

Mahfi Eğilmez, dolar sahiplerinin başına örülen çorabı açıkladı: "Olacağı buydu"
Ekonomi yönetimi ve para politikaları üzerine yaptığı yorumlar ile milyonlar tarafından takip edilen Mahfi Eğilmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına yönelik kısıtlayıcı kararlarının ardından uyarılarda bulundu. Eğilmez, son düzenlemelerden sonra döviz sahiplerini nelerin beklediğini açıkladı.

20 Ağustos itibariyle Resmi Gazete'de yayımlanan kararlar ile Vadesi gelen Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için, Türk lirası mevduatına geçirme hedefi getirildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu oranları yakalayamayan bankalar için ek menkul tesisini mecbur bıraktığını açıkladı. Alınan kararın ekonomi çevrelerinde yankısı büyük olurken, Hazine'den devralınan KKM'de hedef yüzde 50, döviz dönüşümlü KKM'de ise yüzde 5 olarak belirlendi.

"DÖVİZLERİN YASTIK ALTINA ÇEKİLMESİNE YOL AÇABİLİR"

Ekonomist Mahfi Eğilmez, alınan kararlar hakkında yaptığı paylaşımda "KKM konusundaki son düzenlemeler, dövizlerin yastık altına çekilmesine yol açabilir. Sermaye hareketlerinin serbest olduğu, parası rezerv para olmayan bizim gibi ekonomilerde faizi doğru belirlemezseniz olacağı budur." ifadelerini kullanırken, birikimi Kur Korumalı Mevduat hesaplarında bekleten vatandaşlar ise neler yaşanacağını merak ediyor.

tweet-1.jpg


"BANKALARIN FAİZ MUSLUKLARINI AÇMASI GEREKİYOR"

24 Ağustos'ta Merkez Bankası'nın yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından dikkate değer bir faiz artışı kararı çıkması beklenmezken, beklenti anketlerine göre PPK sonrası faizlerin yüzde 20 seviyesine yükseltilmesi bekleniyor. Bu oran, KKM hesaplarının tasfiyesi için gerekli ortamı sağlamayacak olsa da, TCMB'nin örtülü olarak bankalara faiz artırması yönünde yol açacağı konuşulmakta.

Bir başka deyişle, halihazırda KKM'nin sunduğu cazip imkanlardan memnun olan yatırımcıları, yeniden Türk Lirası hesaplarına geçmeye ikna etmek, yüksek faiz aracını kullanmadan mümkün gözükmemekte. Hedeflenen dönüşüm oranını tutturamayan bankaların ise 500 milyar TL'yi bulan menkul kıymet tesisi ile karşılaşması işleri büyük bir çıkmaza sokuyor. Bu durumda uzmanlar, kaçınılmaz olarak bankaların KKM'den TL'ye dönüşümü teşvik etmek için, politika faizlerinin üzerinde faiz vereceğini iddia etmekte.

BANKALAR TAHVİL PİYASALARINA SALDIRABİLİR

Bir başka senaryoda ise faizlerin gözle görülür bir oranda yükseltilmeyeceği ancak bankaların yüklü cezalarla karşılaşmamak için tahvil piyasalarına yönelebileceği konuşulmakta. Uzmanlar, durum ne olursa olsun birikim sahipleri için herhangi bir değişiklik yaşanmayacağını belirterek, parasını KKM hesaplarında tutan vatandaşların panik yapmaması gerektiğini belirtti. Alınan kararların ardından KKM hesaplarının tüm özellikleri aynı şekilde korunurken, tek değişiklik bankalara yönelik olduğundan, ilerleyen günlerde bankaların müşterilerini TL'ye geçirmek için yeni kampanyalar yapması bekleniyor.

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar