Ev ve araba alacakların rengi attı: İslam Memiş "Balonu patlatacak hamle" diyerek açıkladı!

Ev ve araba alacakların rengi attı: İslam Memiş "Balonu patlatacak hamle" diyerek açıkladı!
Altın piyasaları üzerine yaptığı yorumlar ile tanınan İslam Memiş, Türkiye'de otomobil ve konut sektöründe önemli bir dönemece girildiğini hatırlatarak, gelecek haftalarda fiyatlarda büyük kırılmaların yaşanacağını belirtti. Memiş, ev ya da araba alıp-satacak yatırımcılar için net tarih paylaştı.

2018 sonrası artan kur ve son yıllarda Türkiye'de görülen hiperenflasyon, vatandaşların daire ve otomobil sahibi olma hayallerini sıfıra indirmiş durumda.

Yıllarca birikim yapmış ve kredi çekerek bir mülk edinmeyi düşünen vatandaşlar ise daire ya da otomobil fiyatlarında gelecek aylarda nelerin yaşanacağını bilmiyor. Özellikle otomobil sektörünce ikinci el araçların satışına yönelik Ticaret Bakanlığı tarafından getirilen düzenlemeler fiyatlarda gözle görülür bir düşüş yaşanmasına neden olmuş olsa da, hala orta sınıf için otomobil almak uygun bir seçenek olarak görülmüyor.

EV VE ARABA SAHİPLERİ İÇİN TARİHİ GÜNLERE GİRİLİYOR

Altın ve para piyasaları hakkında yaptığı yorumlar ile milyonlarca kişi tarafından takip edilen İslam Memiş, bu kez gayrimenkul ve otomobil yatırımcılarına seslenerek önemli uyarılarda bulundu. Eylül ayındaki piyasalar için "Çok kötümser değilim" ifadelerini kullanan Memiş, Ekim ayı içinse "Dananın kuyruğu kopacak" diyerek şu ifadeleri kullandı:

"Gelecek ayla ilgili çok kötümser olmasam da Ekim ayı için oldukça tedirginim. Ekim ayında dananın kuyruğu kopar diye tahmin ediyorum. Yurt içi piyasalarda Eylül ayı güzel geçer beklentim o yönde. Özellikle Türkiye'nin iki önemli sorunu haline gelen ve toplumu yakından ilgilendiren iki hadise var. Konut alımı, kira fiyatlarındaki artış ve otomobil sektöründeki fırsatçılık.

"SIFIR OTOMOBİLLERLE İLGİLİ YIL SONUNA KADAR YENİ KAMPANYALAR GELECEK"

Ticaret Bakanlığı'nın almış olduğu tedbirler harfiyen uygulandı ve ikinci el araç piyalarında dikkate değer bir düşüş gözlemlendi ve bu trend devam ediyor. Hatta çoğu galerici yavaş yavaş sektörden elini ayağını çekmeye başladı. Ancak sıfır araçlarla ilgili yıl sonuna kadar yeni kampanyalar bekliyorum.

Özellikle şirketlerin 'sıfır faiz' oranlı yeni kampanyaları gündeme gelebilir. Bence sıfır otomobillerde güzel gelişmeler olacak yıl sonuna kadar. İkinci el otomobillerin piyasasında ise fiyatlar hala düşmeye devam ediyor. Bu durumu iki türlü değerlendirmek gerekiyor. Birincisi değerinin üzerinde balon bir fiyatlama vardı ve o balon patladı. İkinci el otomobil sektöründeki herkesin şikayet ettiği balon söndü ve burada piyasa, olması gerektiği yere doğru ilerliyor.

Bir de sıfır araçlarda kur nedenli gerçek değer kaynaklı bir stokçuluk vardı. Bu stokçuluk tarafı yavaş yavaş normalleşiyor ve dolayısıyla hem sıfır hem de ikinci el otomobillerde yıl sonuna kadar bekleyenler bence iyi bir karar vermiş oldu.

YIL SONUNA KADAR OTOMOBİL FİYATLARI NE KADAR DÜŞECEK?

Ticaret Bakanlığı'nın almış olduğu kısıtlamaların ardından ikinci el piyasında yüzde 10-15 civarında bir düşüş yaşandı. Bu düşüşler devam edecek. Ciddi cezalar verilmeye devam ediliyor. Diğer yandan da sıfır araçlarda kampanyalar çok etkili olacak. Kur etkisi elbette olacaktır, bu ayrı bir kriter ancak bugüne kadar stokçuluk yapan ve kenarda aracını bekletenler için 2024 yılında yeni modellerin çıkacak olması, stoklanan otomobillerin mecburen elden çıkarılmasını hızlandıracak.

Devletin aldığı tedbirler ve elden çıkarma gibi süreçler araç alanlara oldukça olumlu yansıyacak. Bugüne kadar araç almamış, birikimini borsa ya da faiz tarafında değerlendirenler, Kur Korumalı Mevduat hesaplarında bekletenler iyi bir getiri sağladı ve dolayısıyla stokçuluk yapanların elinde bu süreç patlamış oldu. İkinci el otomobil tarafında ise halihazırda getirilen önlemlere yenilerinin eklenmesini ve yıl sonuna kadar piyasaların toplamda yüzde 20'nin üzerinde düşüş göstermesini bekliyorum.

KONUT KREDİLERİ İÇİN YENİ KAMPANYA GELİYOR

Eylül ayında ikinci önemsediğimiz şey ise konut kredileri oldu. Kamu bankaları ve BDDK arasındaki kampanya görüşmeleri sonlanmak üzere. Artık ilk kez ev alacaklarının yararlanabileceği, 1.20 faiz oranıyla 180 ay vadeli bir konut kredisi masaya getiriliyor.

Sosyal konut projelerine yönelik de yeni hamleler bekliyorum. Eylül ayı, ev ve araba alacaklar için önemli gelişmelerin yaşanacağı bir ay olacaktır. Orta Vadeli Program da burada önemli gelişmelere gebe. Eylül ayına yönelik bu nedenle benim bir beklentim yok. Dolar kurunun da ne seviyelere geleceği, elbette bu fiyatlamalarda belirleyici olacaktır.




YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar