Mahatma Gandi'nin gözlüğü rekor fiyata satıldı

Mahatma Gandi'nin gözlüğü rekor fiyata satıldı
Gandi’nin, müzayede evinin posta kutusuna bırakılan gözlüğü 2.5 milyon liraya satıldı

Mahatma Gandi'nin gözlüğü rekor fiyata satıldı

Mahatma Gandi’nin bir müzayede evinin posta kutusunda bulunan gözlükleri açık artırmayla 260 bin sterline (yaklaşık 2 milyon 496 bin lira) satıldı.

Britanya’daki East Bristol müzayede evinde satılan gözlüğün ABD’li bir koleksiyoncu tarafından alındığı belirtildi. Müzayede evinden Andrew Stowe 15 bin sterline alıcı bulması beklenen gözlüğün satışının kendileri için bir rekor olduğunu söyledi.

Mangotsfield bölgesinde yaşayan yaşlı bir adama ait gözlüğün, 1920’lerde bir Güney Afrika ziyareti sırasında Gandi’yle tanışan bir akrabalarından kalma olduğu, sonra nesilden nesile aktarılarak günümüze geldiği belirtildi.

Cuma akşamı beyaz bir zarf içinde müzayede evinin posta kutusuna bırakılan gözlüklerin pazartesi sabahına kadar yarısı dışarıda bir halde orada kaldığı öğrendildi. Stowe, “Gözlükler pekala çalınabilirdi ya da düşebilir veya çöpe atlabilirdi” dedi.

Sahibinin gözlüğün değeri hakkında en ufak bir fikri olmadığını belirten Stowe, 15 bin sterlin edebileceğini duyunca yaşlı adamın neredeyse kalp krizi geçirdiğini anlattı: “Satıcı bana gözlüklerin değersizse çöpe atmamı söylemişti. Şimdi hayatını değiştirecek miktarda paranın sahibi oldu”.

Mahatma Gandi kimdir?

mahatma-gandi.jpg

Mahatma Gandi 2 Ekim 1869 tarihinde Hindistan'ın Porbandar bölgesinde doğdu. Doğuştan çalışanlar kastına mensup olan Gandi, etyemezlik, canlılara zarar vermeme, kişisel arınma gibi öğretileri benimsemiştir. 13 yaşındayken ailesinin isteği üzerine Kasturba Makhanji ile evlenmiştir. Bu birliktelikten Harilal, Manilal, Ramdas, Devdas isimlerinde 4 çocuğu olmuştur. 1888’de hukuk okumak için İngiltere'ye gelmiştir. Londra Üniversitesi'nde öğrenim görmüştür. Daha sonra ülkesine dönerek bir süre öğretmen olarak çalışmıştır. Fakat bir İngiliz subayı ile arasında çıkan anlaşmazlık sonucu işini bırakarak Güney Afrika’nın  Natal eyaletine yerleşmiştir. Burada Hintliler'e uygulanan ırkçılığa maruz kalmıştır. 

1894 yılında Natal Hint Kongresi’ni kurarak Hindistan topluluğunu tek bit çatı altında toplamıştır. 1915'de yeniden ülkesine dönen Mahatma Gandi, kötü yaşam koşulları altında olan köylerin temizlenmesine, buralarda okul ve hastaneler kurulmasına öncülük etmiştir. Fakat tüm bunların sonucunda polis,huzursuzluk çıkardığı gerekçesiyle kendisini tutuklamış ancak halkın protestoları sebebiyle serbest bırakmak zorunda kalmıştır. Toplumun sevgisini kazanan Gandi’ye insanlar baba anlamına gelen ”Bapu” ve yüce ruh anlamına gelen ”mahatma” demeye başlamışlardır. Mahatma Gandi 30 Ocak 1948’de Yeni Delhi’de evinin bahçesinde gece yürüyüşü yaparken Nathuram Godse isimli bir kişi tarafından vurularak öldürülmüştür.  Cenazesi yakılıp kaplara konularak yurdun çeşitli bölgelerine gönderilmiştir.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar