Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Macaristan neden Ukrayna karşıtı?

Macar hükümeti, resmen dillendirmese de savaşta Rusya’ya daha yakın bir politika izliyor, Moskova’ya yönelik enerji yaptırımlarının karşısında duruyor, Ukrayna’ya yapılan desteğin önüne set kuruyor, Türkiye’den Ukrayna’ya mühimmat taşıyan uçağın geçişini engelliyor.

Mülteci karşıtlığı konusunda Macaristan ile aynı çizgide olan Polonya Cumhurbaşkanı Duda bile "Macaristan''ın politikasının Macaristan''a bedeli çok ağır olacak" çıkışında bulunabiliyor.

İş artık öyle bir boyuta geldi ki Macaristan’ın (Ukrayna’nın güney batısında) Macar sınırında yer alan ve Macar halkın yaşadığı Ukrayna toprağı Transkarpatya bölgesini işgal edeceği konuşuluyor.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereşçuk, Macaristan''ı Transkarpatya''yı ilhak etmeye çalışmakla itham edip, Macar hükümetinin Rusya ile anlaştığını iddia ediyor.

2001 sayımına göre Transkarpatya nüfusunun yüzde 80''i Ukraynalı, yüzde 12''si ise Macar. Tahmini olarak da şu an 150 bin Macar’ın yaşadığı söyleniyor ve tamamı Macaristan sınırında sayılır.

Yine çoğu kişi iki ülke arasındaki sorunu anlık yorumluyor ama çok değil, 2017 yılında, iki ülke ilişkileri gerilmişti. Kiev, Macar halkın okullarda ana dillerinde eğitim göremeyeceği anlamına da gelen ülkedeki azınlıkların Ukraynaca eğitim almalarını öngören ''''eğitim kanunu''''nu onaylamıştı.

Macaristan ise bunun doğrudan Macar halkın haklarının ihlali anlamına geldiğini dile getirmiş, Ukrayna’ya nota vermiş ve karşılıklı olarak diplomatlar “istenmeyen kişi” ilan edilmişti.

Macaristan’ın hiddeti, ilk olarak o dönem yapılacak olan NATO-Ukrayna Komisyonu Zirvesi’nin veto edilmesiyle, sonrasında ise “Ukrayna karşıtı” adımlarla devam etti.

Pek bilinmediği için Transkarpatya meselesini hatırlatmak istedim. Yaşananları sadece Transkarpatya özelinde görmek tabii ki çok yüzeysel kalır.

Macaristan’ın Ukrayna’ya yönelik tavrının en temeldeki sebebi Avrupa karşıtı sağcı Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın 12 yıllık iktidarında doğuya yönelen dış politikası. Diğer yazıda Macaristan yönetiminin ‘Türkçü, Rusçu, Çin’e yakın’ dış politikasını ele alacağım.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları