Laboratuvar teknikerleri atama bekliyor: Bir hata bir insan canına mâl olabilir

Laboratuvar teknikerleri atama bekliyor: Bir hata bir insan canına mâl olabilir
Tıbbi Laboratuvar Platformu yöneticilerinden Zilan Kızıldemir, 90 bine yakın mezunlarının olduğunu dile getirerek atama konusunda yaşadıkları problemleri anlattı. Kızıldemir, “Yüksek konsantrasyon gerektiren bir bölüm olduğu için herhangi bir hata sonucunda bir insan canına mal olacağını bunu hepimiz de çok iyi biliyoruz” dedi.

ÖZGE SIVAS/GÜNBOYU

Her yıl binlerce mezun veren Tıbbi Laboratuvar Teknikleri bölümünden atanmayı bekleyen laborant sayısı yaklaşık doksan bine ulaştı. Tıbbi Laboratuvar Platformu yöneticilerinden Zilan Kızıldemir, atama sürecinde ve çalışma hayatında yaşanan sorunları dile getirdi. Hastanelerde laborant olarak çalışanların farklı iş kollarından olduğunu söyleyen Kızıldemir şu ifadeler yer verdi:

“Hastanelerde cihaz elemanları, sertifikalı elemanları, laborantlar yerine orada bir laboratuvarın çalışması gerekirken belki farklı bir bölümden mezun olup altı aylık bir eğitimle sertifika almış bir kişi laboratuvara gönderiliyor ve orada tıbbi laboratuvarın görevini yapmış oluyor. Bir laboratuvarda mesela yedi kişi çalışıyorsa bunun dördü ya da üçü cihaz elemanıdır.

Yüksek konsantrasyon gerektiren bir bölüm olduğu için herhangi bir hata sonucunda bir insan canına mal olacağını bunu hepimiz de çok iyi biliyoruz…

Hastanelerde kan alma birimleri Sağlık Bakanlığı'nın da yönetmeliğinde, görev tanıma yönetmeliğinde tıbbi laborantlara da verildiği yazıyor ama bugün hastanelerde baktığımız zaman mesela bir kadın doğum hastanesinde kan alma biriminde bir ebe kan alma görevini yapıyor.”

Kızıldemir, sözlerinin devamında ise laboratuvarların hastanelerin eksi katlarında olduğunu ve bu durumun sağlıklı olmadığını ifade etti. Kızıldemir, “Kan alma birimleri genelde laboratuvar hastanelerin üçüncü, dördüncü katında oluyor. Laboratuvarlarda genelde eksi katta oluyor. O kan laboratuvara gelene kadar o numune bekletiliyor, hemorolize uğruyor ya da pıhtılaşma oluyor. Bize gelişimi çok zor oluyor ve bunlar da yine tekrar yanlış işlemlere dönülüyor. Kan alma birimi laboratuvara daha yakın yerde olursa ya da bir laborantın bulunduğu yerde olursa işlem daha pratik ve daha iyi sonuçlar verilebilir diye düşünüyoruz” dedi.

Öte yandan özel hastanelerde de çalışma imkânlarının olduğunu söyleyen Kızıldemir kişiye özel açılan ilanlardan dolayı önlerinin bu noktada da kapandığını ifade etti ve şu ifadeler yer verdi:

“Üniversite hastaneleri ve Sağlık Bakanlığı'nın dışında kendi bildiğimiz kadar özel bütçeleri fakat bazı üniversite hastaneleri çok alakasız sertifikalar çok alakasız mezuniyet alanları isteyerek ilan açıyorlar, bu birebir kişiye özel ilan gibi. Biraz kişiye özel ilan gibi olduğu için bunlar da bizim önümüzü kesiyor. Bir üniversite hastanesine de atanabilme imkânımız varken Kişiye özel ilanlar olduğu zaman bizim önümüzü kesiyor.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar