Kuzu göbeği ebesi mantarı nedir?

Kuzu göbeği ebesi mantarı nedir?
Uzmanlar kırmızı etteki kadar protein bulunan mantarları yemeyi öneriyor. Ancak bir çok mantarın zehirli olduğu da biliniyor. Kuzu göbeği mantarına tıpatıp benzeyen kuzu göbeği ebesi mantarı da ölümcül olabilir. İşte kuzu göbeği ebesi mantarı hakkında bazı bilgiler…

Bilimsel adı: gyromitra esculenta…

Kuzu göbeği mantarı tüketimi konusunda diğerlerine oranla daha riskli. Çünkü zehirlisi olan kuzu göbeği ebesiyle neredeyse biçim olarak aynı.

Göbek ebesi, göbek mantarı, ekşi memet, yalancı kuzu göbeği ve beyin mantarı gibi isimlerle de adlandırılan kuzu göbeği ebesi mantarın da ölümcül bir etkisi vardır.

Kuzu göbeği mantarı ebesi kumlu topraklarda çam ağaçlarının eteklerinde nemli ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişir. İçeriğinde yüksek oranda girotoksin madde barındırır. Bu madde insan kanındaki kan hücrelerine saldırarak onları yok eder. Hücrelerin kansere dönmesini sağlar.

KUZU GÖBEĞİ EBESİ MANTARI NEDİR?

Kırmızı ve koyu kahverengi bir şapkaya sahip olan kuzu göbeği ebesi, buruşuk beyin yapısına sahiptir. 4 ya da 12 cm arası değişen boyutları vardır. Kuzu göbeği ebesi mantarında mantarın içi boş değildir. Ancak kuzu göbeği mantarın içinde boşluk vardır. En ayırt edilebilir yolu bu olmasına rağmen bir uzmanın toplaması daha faydalıdır.

KUZU GÖBEĞİ EBESİ MANTARI YENİR Mİ?

Kuzu göbeği mantarı haşlanarak yenir. Ancak kuzu göbeği ebesi mantarı asla tüketilmemeli. Yanlışlıkla tüketildiğinde mide de kramp ağrıları yaşanır. Daha sonra şiddetli bir baş dönmesi ve bulantı seyreder. Girotoksin maddesi özellikle sinir sistemini olumsuz etkilediğinden karaciğer ve böbrekleri iflasına yol açabilir. Vücut ısısı anında düşünce üşeme ve titremeye neden olur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar