Kuzu etine bir haftada 40 lira zam geldi!

Kuzu etine bir  haftada 40 lira zam geldi!
Ülkemizde son zamanlarda et fiyatlarındaki artışlar, özellikle kuzu karkas eti piyasasında önemli bir yükselişe neden oldu.

Geçtiğimiz hafta başında başlayan zamlar, bu hafta da devam ederek kuzu karkas etinin kilogram fiyatını 450 ile 460 lira arasına çıkardı.

Son bir haftada yaşanan 40 liralık artış, tüketicileri olumsuz etkilerken, sektör temsilcilerine göre yılbaşından bu yana satışlarda yüzde 30'luk bir düşüş yaşandı.

Dünya'dan Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre İstanbul'da geçtiğimiz hafta kilogramı 410 lira olan kuzu karkas eti, gelen zamlarla birlikte hızla yükselerek 450 ile 460 lira arasında değişen fiyatlarla satılmaya başlandı. Bu durum, tüketicileri et alımında daha seçici olmaya yönlendirirken, sektör temsilcileri önümüzdeki haftalarda fiyatlarda düşüş bekliyor.

Türkiye Kasaplar Federasyonu eski başkanı Fazlı Yalçındağ, Ankara'da yapılan kesimlerde kıvırcık cinsi süt kuzusu karkas etin kilogram fiyatının 440 ile 450 lira arasında değiştiğini bildirdi. Yalçındağ, geçen haftaya göre dana karkas etinde bir miktar durulma olduğunu ifade etti. Ancak, küçükbaş hayvancılık üretimi yapanlara fiyat artışını sorduğunda 30 bin liradan aşağı çoban bulamadıklarını belirtti. Üreticilerin, sattıkları kuzularla çoban maliyetini karşılayamadığını dile getiren Yalçındağ, bu durumun üretimde ciddi sıkıntılara neden olduğunu vurguladı.

Kasap sayısındaki azalma da sektörde dikkat çeken bir diğer konu. Yalçındağ, İstanbul'da 20 yıl önce 6 bin olan kasap dükkanı sayısının şu anda 1500'e kadar düştüğünü belirtti. Bu azalmada gençlerin hayvancılık gibi geleneksel meslekleri tercih etmemesi ve yeni meslek alanlarına yönelmelerinin etkili olduğunu söyledi.

Son olarak, İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, geçen hafta başında gelen 20 lira zammın ardından kuzu karkas et fiyatlarına 40 lira daha zam geldiğini ifade etti. Tüfekçi, yem fiyatlarındaki artışa rağmen önümüzdeki haftalarda piyasada bir düşüş beklediğini belirterek, yılbaşından bu yana tüketimde yaşanan yüzde 30'luk düşüşün kasap esnafını olumsuz etkilediğini ve birçok işletmenin kapanmak zorunda kaldığını söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar