Küresel piyasalarda pozitif hava hakim

Küresel piyasalarda pozitif hava hakim
Uluslararası piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) izlediği çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki yavaşlama eğilimi devam ediyor.

ABD'de dün açıklanan ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon durumunu izlediği çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, ocak ayında beklenenin üzerinde bir artış gösterdi. Aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 2,8 oranında artış kaydeden endeks, Mart 2021'den bu yana en düşük yıllık artış oranına işaret etti.

Analizlere göre, enflasyonun beklenenin altında seyretmesi, Fed'in faiz indirimine gitme olasılığını artırıyor. Ayrıca, dün açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin üzerinde geldi ve iş gücü piyasasındaki zayıflığa işaret etti.

Fed'in faiz indirimine yönelik beklentilerin artmasıyla birlikte, para piyasalarında fiyatlamalar etkilendi. Fed'in faiz indirimi olasılığı, mayıs ayı için yüzde 25 ve haziran ayı için yüzde 70 olarak tahmin ediliyor.

Fed yetkililerinin açıklamaları da piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, enflasyon verilerinin istikrarlı olmadığına dikkat çekerek, yaz aylarında faiz indirimine gidilmesinin uygun olabileceğini belirtti.

Diğer bir açıklama ise Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee'den geldi. Goolsbee, geçen yılın iyileşme gösteren mal ve iş gücü arzının bu yılın enflasyonunda daha fazla düşüşe neden olduğunu ifade etti. Ancak, ocak ayı kişisel tüketim harcamaları verilerinin anlamlı bir toparlanmayı işaret ettiğini vurguladı.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester de benzer şekilde enflasyon konusunda açıklamalarda bulundular.

Dış piyasalarda, Brezilya'da düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nın sonuçları takip edilirken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in G20 ekonomik büyüme tahminlerine ilişkin değerlendirmeleri de önemliydi.

Dün ABD'de endekslerdeki artış ve enflasyon baskılarının yavaşlaması nedeniyle, 10 yıllık hazine tahvil faizi düşüş yaşadı. Dolar endeksi ise hafif artış gösterdi.

Asya'da Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda'nın açıklamaları ve Çin'de açıklanan veriler dikkatle takip edildi. Japonya'da Nikkei 225 endeksi ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi artış yaşarken, Güney Kore'de tatil nedeniyle işlem yapılmadı.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da yaşanan satıcılı seyre rağmen, dolar/TL kuru ve borsa endeksi yükseliş eğilimindeydi. Hazine ve Merkez Bankası yetkililerinin G20 toplantısında gerçekleştirecekleri görüşmeler ve bugün açıklanacak veriler, yatırımcıların odağında bulunuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar