Kredi kartı kullananlara geçmiş olsun:Fatih Altaylı’ya bunu yapan bankalar vatandaşa neler yapmaz

Kredi kartı kullananlara geçmiş olsun:Fatih Altaylı’ya bunu yapan bankalar vatandaşa neler yapmaz
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in canlı yayında yaptığı “ekonomi yönetiminin nakit kullanıma yönelik KMH ile ilgili yeni tedbir alınması beklenebilir” açıklamasının ardından gazeteci Fatih Altaylı banka ve kredi kartı limitleri ile ilgili dikkat çeken ifadelere yer verdi.

AYŞE ESER KUŞATA / GÜNBOYU

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek NTV ekranlarında katıldığı canlı yayında ekonomi ile ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Şimşek, Kredi ve kredi kartlarına yeni düzenlemeler getireceklerini söyleyen Bakan Şimşek, “Bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle siz enflasyonu ve cari açığı kontrol altına alamazsınız” ifadelerini kullandı.

Bakan Mehmet Şimşek dün katıldığı programda, kredi kartı üzerinden kredi hacminin yüzde 140 arttığını belirterek, bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle enflasyonun ve cari açığın kontrol altına alınamayacağını dile getirdi. Merkez Bankası verilerine göre 1 Eylül itibarıyla yıllık dönemde kredi kartı harcamalarındaki artış yüzde 139.85. Market ve alışveriş merkezlerindeki harcama artışı ise yüzde 101.75. Kredi kartının ödenmeyen bakiyesinin azaltılmasının amaçlandığı da tahmin ediliyor. Taksit sayıları sınırlandırılabilir. Ayrıca bankaların kredi kartıyla ilgili limit artışına sınır getirilmesi de bekleniyor.

“NAKİT KULLANIMA YÖNELİK YENİ TEDBİR ALINMASI BEKLENEBİLİR”

Ekonomi yönetiminin nakit kullanıma yönelik KMH ile ilgili yeni tedbir alınması beklenebilir. KMH ve kredi kartlarına uygulanan faiz, politika faizine paralel olarak artıyor. Ancak temmuz ayında alınan bir önlemle KMH hesaplamasındaki formül değişmişti. KMH için tekrar bir puan artışı da gelebilir.

Geçen ay BDDK konut kredilerinde ikinci ve sonrası konut için sınırlama getirmişti. Şimşek’in açıklamalarından sonra kredilere miktarsal bazda da sınırlama gelebileceği tahmin ediliyor.

“KREDİYİ BU ALANLARDA CİDDİ ŞEKİLDE SINIRLAYACAĞIZ”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi genişlemesinin makul olmasının program açısından önemini vurgulayarak, “İkinci, üçüncü konut veya tatil yerlerine ilişkin vatandaşın imkânı varsa alır ama krediyle biz bunu desteklemeyeceğiz. Krediyi bu alanlarda ciddi şekilde hem fiyatlama olarak hem de miktar olarak sınırlayacağız” dedi.

Şimşek, kur korumalı mevduat (KKM) için de kademeli bir çıkış olacağını kaydetti.

"UÇAK BİLETİ ALAMIYORUM, LİMİTİM YETMİYOR"

Şimşek’in bu açıklamaları üzerine Fatih Altaylı kötü haberi verdi.

Altaylı şu ifadeler yer verdi:

"Bankalar, kredi kartları limitlerini düşürmeye başladı. Şu anda ben kredi kartı limitimle THY'den ABD'ye uçak bileti alamıyorum, limitim yetmiyor.

Yakında herkesin limitleri düşürülebilir. Kredi kartlarıyla hayatını idame ettirenleri zor günler bekliyor."

YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar