Koronavirüs aşısı miniklerde ne kadar etkili? İşte o sorunun cevabı...

Koronavirüs aşısı miniklerde ne kadar etkili? İşte o sorunun cevabı...
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile ilgili yapılan aşıların da bebekler üzerinde etkisi araştırılmaya devam ediyor. 2-4 yaş çocuklara uygulanan mRNA aşısının beklenen etkiyi sağlamadığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan “Görünen o ki, küçük çocuklara uygun bir aşı gecikecek” dedi.

Prof. Dr. Ateş Kara ise yerli aşı TURKOVAC olanların Covid-19'u hastaneye gitmeden atlattığını açıkladı.

2-4 yaş çocuklara uygulanan 1/10 oranında azaltılmış antijen içeren mRNA aşısının beklenen etkiyi sağlamadığını açıklayan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, önlemlere devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Ceyhan “Görünen o ki, küçük çocuklara uygun bir aşı gecikecek. Dolayısıyla küçük çocukları maske, mesafe, kapalı ortamlardaki kalabalıklaşmadan uzak tutmalıyız” dedi.

Aileleri uyaran Ceyhan, “Küçük çocukların aileleri de en az 3 doz aşılanmalı ve virüs bulaşından korunmak için önlemlere çok iyi uymalıdır” ifadelerini kullandı.

Yerli aşıya ilişkin konuşan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara ise TURKOVAC olanlarda Covid’i ağır geçiren, hastaneye ya da yoğun bakıma yatan olmadığını söyledi.

Aşının hatırlatma dozunda antikor seviyelerinde yükselme görüldüğünü de aktaran Kara, şu ifadeleri kullandı: “İnaktif ve mRNA aşılarında ilk iki dozdan sonra uygulanan hatırlatma dozuyla, antikor seviyesinde hızlı bir zıplama görülüyor. TURKOVAC’ın hatırlatma dozu olarak uygulandığı çalışmalarda da böyle bir zıplamayı görüyoruz. Bu da en büyük avantajlarımızdan bir tanesi. Veriler, aşının hatırlatma dozu olarak kullanılabilir olacağını gösteriyor.” (Karar)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar