Korona aşısı olan tekrar olacak mı?  Bilim Kurulu üyesi Ateş Kara cevapladı

Korona aşısı olan tekrar olacak mı?  Bilim Kurulu üyesi Ateş Kara cevapladı
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, korona virüs aşısı yaptıranların daha sonra tekrar yaptırabileceği açıklamasında bulundu. Kara, " 7-8 ayda bir, ya da yılda bir defa aşılanmamız gerekebilir, eğer virüs böyle kalırsa" dedi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları öğretim üyesi, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, korona virüs aşısının zaman içinde tekrarlanıp tekrarlanamayacağına ilişkin açıklama yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile birlikte Covid-19 aşısı olan Sağlık Bakanlığı korona virüs Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Ateş Kara, "Hemen hemen 7-8 ayda bir, ya da yılda bir defa aşılanmamız gerekebilir, eğer virüs böyle kalırsa. Gripteki gibi değişiklik gösterirse, mutasyon gösterirse o zaman da yeni gelişen tipe bakmamız lazım. Tamamen farklı ise aşının yapısının da değişip, gripte olduğu gibi yeni virüse adapte olarak yine her yıl aşılanmak gerekir" ifadelerini kullandı.

"TEKRAR AŞILANMAMIZ GEREKEBİLİR"

Prof. Dr. Kara, bazı hastalıklarda aşıların ara ara tekrarlanması gerektiğini belirterek, "Ama bazılarında bir kere aşı yapıldığında ömür boyu koruyucu olabiliyor. Biz mevsimsel korona virüslere karşı her sene tekrar hassas hale geliyoruz, her sene hastalanabiliyoruz. Aşıda bugünkü bildiğimiz antikor oluşturuyoruz, bir miktar belki hücresel cevap oluşturuyoruz; ama o azalabilir. O nedenle de bugünkü bilgi ile baktığımızda şunu görüyoruz; bizim hemen hemen 7 ila 8 ayda bir ya da yılda bir defa aşılanmamız gerekebilir, eğer virüs böyle kalırsa. Gripteki gibi değişiklik gösterirse, mutasyon gösterirse o zaman da yeni gelişen tipe bakmamız lazım; 'tamamen mi farklı, yoksa farkı küçük, benim daha önce olduğum aşının koruma ihtimali var mı' diye. Tamamen farklı ise aşının yapısının da değişip, gripte olduğu gibi yeni virüse adapte olarak yine her yıl aşılanmak gerekir. Büyük olasılıkla tek doz yetecek gibi görünüyor. Ama önümüzdeki dönemi görüp, ilk defa aşılananların ikinci defa aşı uygulandığında nasıl cevap vereceklerini görmek lazım. Bir doz yetebilir; ama yetmeme ihtimali de var" şeklinde konuştu. (DHA)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar