Kontrollü yaşamla kalp hastalıklarından korunun

Kontrollü yaşamla kalp hastalıklarından korunun
Kardiyoloji Uzmanı M. Ülkü Aydın, dünyada en çok kalp damar hastalıkları nedeniyle ölümlerin yaşandığını belirterek, kalp hastalıklarından kontrollü yaşam şekli ile korunabileceğini vurguladı.

İHA’da yer alan habere göre, Her insanın kendi kendine alabileceği bazı önlemler ile kalp hastalıklarından korunmanın çok önemli bir detay olduğunu ifade eden Kardiyoloji Uzmanı M. Ülkü Aydın, özellikle bağımlılık yapan tüketimlerden uzak durmak gerektiğini söyledi ve şöyle konuştu:

“Dünyadaki ölümlerin yüzde 60’ı kalp damar hastalıklarına bağlı oluşmakta olup bu yüzden her bir bireyin kendi çapında alabileceği bazı önlemler elbette ki mevcut. Kısaca bahsedersek; öncelikle bağımlılık yapan alkol, sigara ve karbonhidrat tüketiminden uzak durmak gerekiyor. Sigara, kalp krizinin önlenebilen en sık nedenidir. Özellikle genç kalp krizlerinde en önemli sebep sigaradır. Kalp krizi geçirmiş bir bireyin, eğer sigara içmeye devam ediyorsa tekrar kalp krizi geçirmesi veya kalp krizinden ölmesi ihtimali normal bir bireye göre iki kat daha fazladır. Alkol tüketiminin fazla olması da önemlidir. Çünkü alkol tüketimi arttıkça vücudumuzdaki şeker ve kolesterol metabolizmasında bozulmalar ortaya çıkmakta, bu da karaciğer üzerinde bir yük oluşturmaktadır. Bunun sonucunda oluşan yağlı karaciğer durumu da kalp hastalıkları riskini arttırmaktadır. Bir diğer bağımlılık yapıcı durum ise karbonhidrat tüketimidir. Günümüzde artık tek düze bir beslenme mevcut olup karbonhidrat, basit şeker, paketli gıdaların tüketimi giderek artmakta, bu da diyabet ve obezite riskini ortaya çıkarmaktadır. Bozulmuş kan şekeri ve bozulmuş kolesterol parametreleri, kalp hastalığı riskini giderek arttırmaktadır. Bu nedenle de karbonhidrat tüketimi yerine, sebze, lif tüketiminin arttırılması, kaliteli protein ve yağların tüketimi önemlidir” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar