Kıtır kıtır, asla bozulmayan turşunun püf noktası ortaya çıktı: Meğer yıllardır yanlış yapıyormuşuz

Kıtır kıtır, asla bozulmayan turşunun püf noktası ortaya çıktı: Meğer yıllardır yanlış yapıyormuşuz
Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan turşunun püf noktası ortaya çıktı. Ustası yılladır meğer bu sır tarifi uyguluyormuş. Kıtır kıtır, ilk günkü tazeliğini koruyan turşu için işte yapılması gerekenler...

Elma ve nohutun turşu bidonlarına eklenerek turşunun bozulmasını engellediği son derece ilginç bir buluş ortaya çıktı. Bu yeni yöntem aynı zamanda turşunun erimesini de durduruyor.

Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan turşu yapımı, yaz aylarında bol miktarda bulunan domates, salatalık ve biber gibi sebzelerle gerçekleştirilen keyifli bir aktivite. Ancak, turşuların hızla bozulması veya bayatlaması sıkça yaşanan bir sorun. Bu noktada, uzmanlar turşu yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktaları ortaya koyuyor.

17856.jpg

Öncelikle, turşu yapımında kullanılacak sebzelerin taze ve çürüksüz olmasına özen göstermek gerekiyor. Çürük malzemelerin turşuların çabuk bozulmasına yol açabileceği belirtiliyor. Sebzelerin özenle yıkanıp temizlendikten sonra turşu yapımına geçilebilir.

Turşuların daha uzun süre dayanması için uzmanlar doğal sirke kullanılmasını tavsiye ediyor. Sirkenin turşuların muhafazasında kritik bir rol oynadığı vurgulanıyor. Doğal sirkenin, turşuların ömrünü önemli ölçüde uzattığı belirtiliyor. Tariflerde belirtilen oranlarda kaya tuzu kullanarak da turşuların kurulabileceği dile getiriliyor.

Farklı lezzetler arayanlar için limon, defne yaprağı gibi aroma verici malzemelerin turşulara eklenebileceği ifade ediliyor. Bu eklemelerin turşulara özgün tatlar kattığı belirtiliyor.

karisik-tursu-yemek.webp

Turşuların saklanması için cam kavanozların tercih edilmesi gerektiği üzerinde duruluyor. Plastik kapların turşuların bozulmasına yol açabileceği uyarısı yapılıyor. Kavanozların sıkıca kapatılması ve serin bir yerde muhafaza edilmesinin önemi üzerinde duruluyor.

Son olarak, turşuların uzun süre dayanması için steril bir ortamda hazırlanmasının önemine değiniliyor. Bu sebeple, kullanılacak tüm malzemelerin önceden temizlenip sterilize edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Geliştirilen yeni yöntemle elma ve nohudun turşu bidonlarına eklenerek turşuların bozulmasının önlendiği ve erimesinin durdurulduğu belirtiliyor. Bu eklemelerin olası küf gibi sorunların önüne geçtiği ve turşuların daha uzun süre dayanmasını sağladığı ifade ediliyor. Ayrıca, turşuların ağırlıkla kapatarak ve sterilize edilmiş kavanozlarda saklanarak raf ömürlerinin artırılabileceği vurgulanıyor. Güneş ışığından uzak tutulması ve bidonun ters çevrilmesinin de önerildiği belirtiliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar