Kışın mutfağınızdan eksik olmamalı: Uzman profesör faydalarını bir bir saydı

Kışın mutfağınızdan eksik olmamalı: Uzman profesör faydalarını bir bir saydı
Uzmanlar tarafından kış aylarının en önemli sebzelerinden biri olarak açıklanan pırasanın faydaları açıklandı. Uzmanlar pırasanın kışın mutfaktan eksik olmaması gerektiğini belirtti. İşte pırasanın felç riskini azaltmasından yaşlanmayı durdurmasına kadar bütün faydaları...

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, kış aylarının vazgeçilmezi pırasanın sağlık açısından birçok faydasını paylaştı. Pırasanın kökeni ve yetiştiriciliğinin tarihsel geçmişine değinen Prof. Dr. Karabulut, Mısırlılar ve Mezopotamyalılar gibi antik medeniyetlerden günümüze uzanan binlerce yıllık bir mutfak geçmişine sahip olduğunu belirtti.

pirasa.jpg

Pırasanın dünya genelinde yaygın olarak tüketilen bir baharat ve çeşni olduğunu ifade eden Karabulut, bu sebzenin sağlık için birçok faydalı özelliğe sahip olduğunu vurguladı. Pırasanın içerdiği ikincil metabolitler, polisakkaritler, fenoller ve kükürt içeren bileşikler gibi sağlığa olumlu etkileri bulunan unsurlar içerdiğini dile getirdi. Özellikle organik sülfitlerin, pırasanın sağlığa olan katkılarında önemli bir rol oynadığını söyledi.

YAŞLANMAYI DURDURUYOR

Prof. Dr. Karabulut, pırasanın düşük kalorili olmasına rağmen C, K ve beta-karoten gibi antioksidan vitaminler açısından zengin olduğunu belirterek, pırasanın antiinflamatuar özellikleri sayesinde yaşlanmayı geciktirebileceğini, göz sağlığını koruyabileceğini ve kemikleri güçlendirebileceğini ifade etti. Pırasanın içerdiği B vitaminleri, folat ve B6 ile felç riskini azaltabileceğini aktardı.

pirasa-3.jpg

Cilt sağlığını destekleyen pırasanın, UV ışınlarına karşı koruyucu etkileri olduğunu belirten Prof. Dr. Karabulut, kanser riskini azalttığını, bağırsak sağlığını güçlendirdiğini ve yüksek demir içeriği sayesinde kansızlığı önleyebileceğini açıkladı. Pırasanın kan basıncını düşürdüğünü ve kan dolaşımını düzenlediğini söyleyen Karabulut, manganez içeriğinin sinir fonksiyonlarını düzenlediğini ve vücuda enerji sağladığını ifade etti.

PIRASAYI TÜKETİRKEN DİKKAT

Ancak, pırasanın aşırı tüketiminin istenmeyen etkilere yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Karabulut, özellikle idrar söktürücü etkisi nedeniyle vücuttaki sıvı kaybına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar