Kış geldi temizlemek için para harcamayın! Petekleriniz bu yöntemle yeni gibi oluyor

Kış geldi temizlemek için para harcamayın!  Petekleriniz bu yöntemle yeni gibi oluyor
Kış tam anlamıyla gelmeden önce yapılması gereken en temel hazırlıklardan biri petek temizliğidir. Peteklerinin kirli olması enerji verimliliğine de büyük ölçüde etkiler. İşte evde petek temizlemenin basit yöntemleri.

Kalorifer peteğinde biriken tozları ve kiri temizlemek ısıtma sisteminin en iyi performansıyla ısının eşit miktarda her yere ulaşmasını sağlar. İşte hem döküm hem de panel tipli kalorifer peteklerinin temizleme yöntemleri…

Eğer evinizde eski tip döküm kalorifer peteği mevcutsa ve temizlemek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

Döküm kalorifer peteği temizlemek için öncelikle ısıtma sistemini tamamen kapatın ve peteklerin soğumasını bekleyin. Peteklerin tamamen soğuması temizlik sırasında oluşabilecek yanık gibi sorunları engelleyecektir. Elektrik süpürgenizin köşe temizleme aparatı ile döküm peteğinizin etrafında biriken tozu, kiri ve örümcek ağlarını temizleyin. İnce bir sopanın ucuna bir mikrofiber bez takın ve peteğin arkası ve kanatları gibi süpürgenin ulaşamayacağı yerlerdeki tozları da alın.

Bir temizleme kovası içerisine az miktar sabun ya da bulaşık deterjanı koyun. Ardından içerisine bir miktar beyaz sirke ve ılık su ilave edip karıştırın.

Peteklerin kaplamasına ve kendinize zarar vermemek için suyun sıcak değil ılık olmasına dikkat edin. Döküm kalorifer peteği temizlemek için öncelikle zemini korumak için peteklerin altına bir çarşaf ya da havlu serin.

Temiz bir mikrofiber bezi hazırladığınız temizleme solüsyonu içerisine batırın. Suyun fazlasını sıkın ve döküm kalorifer peteği üzerindeki, inatçı kirleri, yağ ve leke kalıntılarını bu bez ile temizleyin. Tüm lekeleri güzelce çıktığına emin olduktan sonra temiz ve nemli bir bez ile döküm kalorifer peteği durulayın. Tüm sabunlu su kalıntılarını giderin.

Döküm kalorifer peteği temizledikten sonra su izleri ve çizgilerini önlemek için bir havlu yardımıyla peteği güzelce kurulayın.

PANEL KALORİFER PETEĞİ NASIL TEMİZLENİR?

Günümüzde en yaygın kullanılan petek türlerinden biri sac panel peteklerdir. Döküm kalorifer peteklerine göre daha modern bir görüntüye sahiptir. Panel kalorifer peteği temizlemek faturanıza da oldukça fayda sağlayacaktır. Petekleri içerisindeki toz ve kirlerden arındırmak ısının daha çok açığa çıkmasına ve verimin artmasına yardımcı olur.

evde-kalorifer-petegi-nasil-temizlenir-1700915391-7619.webp

Panel tipi kalorifer peteği temizlemek için genellikle peteğin üst kısmındaki ızgaralı parçanın çıkarılması gerekir. Ancak bu parçayı tüm peteklerde çıkarmak sanıldığı kadar kolay değildir. Bu nedenle panel peteklerin ızgara kısmının ardında yer alan tozları ve kiri temizlemek için ızgaralı parçayı çıkarmadan temizleme yöntemini paylaşacağız. Panel tipi kalorifer peteği temizlemek için öncelikle bir adet ince ve uzun kalorifer peteği temizleme fırçası satın almanız gerekir.

Bu temizleme fırçası yapısı sebebiyle dar ve temizlenmesi zor alanlara ulaşmak için idealdir. Yumuşak kılları sayesinde içeride hiçbir hasar vermeden temizleme işlemini yapabilir.

rjjnz-1700915490-7676.webp

Panel tipi kalorifer peteği temizlemek için şu adımları izleyin:

Panel tipi kalorifer peteği temizlemek için öncelikle ısıtma sistemini kapatın ve soğumasını bekleyin. Kalorifer peteğinin üst kısmında bulunan ızgaralı parçayı çıkarabiliyorsanız çıkarın. Eğer üst kısmı çıkarmak zorsa, olduğu gibi bırakın ve diğer adıma geçin.

Kalorifer peteği temizlemek için aldığınız fırçayı ızgara deliklerinden içerisi hafifçe fırçalayarak sokun. Tozu, kiri ve evcil hayvan tüyleri gibi kalıntıları çıkarmak için yukarıdan aşağı doğru baskı uygulayarak fırçalayın. Peteklerin içerisinde bulunan kanatların hasar görmemesi için çok sert fırçalamamaya özen gösterin.

Kalorifer peteği temizlendikten sonra peteğin alt kısmına çok fazla toz birikmiş olacaktır. Elektrikli süpürge ile yerde biriken bu kalıntıları temizleyin ve kalorifer peteğinin alt kısmında kalan tozları almak için vakumlayın.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar