Kırmızı Bültenle aranan Barış Boyun İtalya’da yakalandı! Daltonlar çetesi lideri olarak tanınıyordu

Kırmızı Bültenle aranan Barış Boyun İtalya’da yakalandı! Daltonlar çetesi lideri olarak tanınıyordu

Kırmızı bültenle aranan ve Daltonlar Çetesi olarak tanınan organize suç örgütünün lideri Barış Boyun, İtalya'nın Viterbo şehrinde İtalya, Türkiye ve Interpol işbirliğiyle bir ekibin düzenlediği operasyon sonucu yakalandı.

Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan ve toplam 56 suçtan dolayı aranan organize suç örgütü lideri Barış Boyun (40), İtalya'nın Viterbo şehrinde gerçekleştirilen operasyonla yakalandı. Operasyon, İtalyan ve Türk polisinin ortak çalışması sonucu düzenlendi.

İtalyan Polisinin (Polizia di Stato) yazılı açıklamasına göre, Milano Mahkemesi Ön Soruşturma Hakimliğinin çıkardığı ihtiyati gözaltı kararı çerçevesinde, İtalya, Türkiye ve Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (Interpol) işbirliğinde, İtalya, İsviçre, Almanya ve Türkiye'de düzenlenen operasyonlarda toplam 19 kişi gözaltına alındı.

İtalya polisi, operasyonun görüntüleriyle birlikte yaptığı açıklamada, "Polis ilk müdahale operasyon birimleriyle, Viterbo ilinde terör amaçlı silahlı çeteyle suçlanan örgütün Türk patronu yakalandı. 22 Mayıs'ta Ankara'da en çok arananlar arasındaydı" ifadelerini kullandı.

gok88nswmaaajfk.jpeg

GÖZALTI SEBEPLERİ

Açıklamada, gözaltına alınan kişilere yönelik suçlamalar arasında terör amaçlı suç örgütü kurmak, cinayet amaçlı silahlı çete kurmak, yaralama, yasa dışı silah ve patlayıcı bulundurmak, silah kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı, cinayet ve yasa dışı göçe yardımcı olmak gibi ciddi suçlar bulunduğu belirtildi.

İtalyan medyasındaki haberlere göre, Barış Boyun, Türkiye'de en çok aranan suçlular listesinde üst sıralarda yer alıyordu. 2022 yılında gözaltına alındığında Türk makamları iadesini talep etmiş, ancak İtalyan yargısı bu talebi reddetmişti.

gok88nqw8aahjmm.jpeg

YERLİKAYA’DAN İLK AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabı X'ten operasyon ile ilgili ilk açıklamayı yaptı.

Yerlikaya'nın açıklamasına göre; İtalya'da Türkiye'nin adli makamları tarafından kırmızı bültenle aranan, elebaşılığını Barış Boyun’un yaptığı organize suç örgütüne yönelik KOM Başkanlığı, Interpol-Europol Daire Başkanlığı ve İtalyan güvenlik makamlarınca ortaklaşa yapılan titiz çalışmalar sonucu İtalyan polisi tarafından Roma ve Milano’da operasyon gerçekleştirildi.

Operasyonda 17'si Türk, 2'si İtalyan olmak üzere 19 şüphelinin yakalandığını belirten Yerlikaya, "Hangi büyüklükte olursa olsun, Hangi Ülkeye kaçmış olursa olsun organize suç örgütlerini çökertip, adalete teslim etmeye kararlıyız. Onların nefeslerini keseceğiz" ifadelerini kullandı.

gok88nswmaaajfk-001.jpeg

Firari Barış Boyun Organize Suç Örgütüne yönelik bu güne kadar İstanbul, İzmir, Tekirdağ, Sakarya, ve Kütahya’da gerçekleştirilen 26 ayrı operasyonda 317 şüphelinin yakalandığını duyuran Yerlikaya, "Bunlardan 175'i tutuklandı ve 100'ü hakkında adli kontrol kararı verildi" dedi.

baris-boyun-nereli.webp

BARIŞ BOYUN KİMDİR?

2017 öncesinde mafya lideri Bilal Yaman ile beraber hareket eden Barış Boyun, Yaman'ın 2017 yılında tutuklanmasının ardından organize suç örgütünün başına geçti. Savcılık tarafından hazırlanan iddianameye göre, Boyun’un liderliğini yaptığı örgütün mali kaynağı silah kaçakçılığı, yasadışı bahis ve uyuşturucu ticareti olarak biliniyor.

Barış Boyun ve ona bağlı çeteler, Balkanlardaki mafya oluşumlarına para karşılığı taşeronluk yaparak cinayetler işleyen bir yapıya sahip. Bu cinayetler ve diğer yasa dışı faaliyetler, örgütün başlıca gelir kaynaklarını oluşturuyor.

BARIŞ BOYUN SUÇLARI?

Son yıllarda İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde artan organize suç faaliyetleri, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Bu suç dalgasının merkezinde yer alan ve 10 cinayetten sorumlu olan çetelerin ilk cinayetinden, son kanlı hesaplaşmasına kadar uzanan olayları derledik.

Kubilay Küçükaslan Cinayeti
• 21 Ekim 2021'de, çetelerin suç dosyasına eklenen ilk cinayet kayıtlara geçti. Kubilay Küçükaslan, bir restoran çıkışında saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti. Bu olay, organize suç örgütlerinin ilk ciddi eylemi olarak biliniyor.
Yüksel Usta Cinayeti
• 16 Nisan 2022'de, Kasımpaşaspor'un tribün lideri ve Emrah Ayverdi Çetesi üyesi Yüksel Usta, Hüseyin Daltonlar Çetesi'nin motosikletli timi tarafından öldürüldü. Bu suikast, taraftar grupları arasında büyük infiale yol açtı.
Jovan Vukotiç Cinayeti
• Sırbistan'da aktif olan büyük uyuşturucu çetesi Skaljari'nin yöneticilerinden Jovan Vukotiç, 8 Eylül 2022'de İstanbul'da motosikletli saldırganlar tarafından öldürüldü. Bu cinayet, uluslararası organize suç şebekelerinin Türkiye'deki faaliyetlerinin de bir göstergesi oldu.
Yasin Keskin Cinayeti
• 22 Eylül 2022'de, İstanbul'da ünlü bir gece kulübünde çalışan Yasin Keskin, Barış Boyun'un tetikçileri tarafından kulüp önünde vurularak öldürüldü. Bu saldırı, Halil Ay liderliğindeki Anucur Çetesi'ne yönelikti.
Halil Güzel Cinayeti
• 15 Ekim 2022'de, Ferhat Mardin'in Çetesi'ne mensup Halil Güzel, Barış Boyun çetesi tarafından Bahçelievler'de öldürüldü. Cinayet, çeteler arasındaki husumetin boyutlarını gözler önüne serdi.
Murat Fırat Canlı Cinayeti
• 20 Kasım 2022'de, Beyoğlu'nda bir başka suç örgütü üyesi Murat Fırat Canlı öldürüldü. Olayın arkasında hangi çetenin olduğu ise belirsizliğini koruyor.
Edip Yalçın Cinayeti
• 18 Ekim 2022'de, Barış Boyun'un çetesine bağlı Edip Yalçın, Gürcistan'da kimliği belirsiz kişilerce öldürüldü. Bu saldırı, çetelerin uluslararası faaliyetlerinin bir diğer örneği oldu.
Mehmet Emin Kalkan Cinayeti
• 19 Aralık 2022'de, Anucur Çetesi, Daltonlar Çetesi'ne silahlı saldırı düzenledi. Saldırıda Daltonlar Çetesi üyesi Mehmet Emin Kalkan hayatını kaybetti.
Ramazan Arslan Cinayeti
• 24 Aralık 2022'de, Kağıthane'de Daltonlar Çetesi, Anucur Çetesi'ne bağlı bir kafeye motosikletli timle saldırı düzenledi. Çatışmada, olayla ilgisi olmayan Kur'an kursu hocası Ramazan Arslan öldürüldü.
Cumali Arslan Cinayeti
• 14 Ocak 2023'te, Daltonlar Çetesi Haliç Köprüsü üzerinde Anucur Çetesi lideri Halil Ay'a silahlı saldırı düzenledi. Halil Ay saldırıdan sağ kurtulurken, yanındaki Cumali Arslan hayatını kaybetti.
Ferhat Yeşilkaya Cinayeti
• 2 Şubat 2023'te, oto galerici Ferhat Yeşilkaya, Şişli'de çete mensupları tarafından öldürüldü. Cinayetin nedeni henüz tam olarak açıklığa kavuşmuş değil.
Emircan Yılmaz Cinayeti
• 23 Mayıs 2023'te, Barış Boyun çetesine bağlı Emircan Yılmaz, Abhazya'da kökeni belli olmayan bir saldırıda öldürüldü.
Halil Ay ve Gülbey Dilsiz Cinayeti
• 6 Ağustos 2023'te, Fransa'da saklanan Halil Ay, Daltonlar Çetesi mensubu Gülbey Dilsiz tarafından saldırıya uğradı. Saldırıda hem Halil Ay hem de Gülbey Dilsiz öldürüldü.

İlgili Haberler