Kırgızistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri ile ticaretinde dikkat çeken artış

Kırgızistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri ile ticaretinde dikkat çeken artış
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, ülkesinin Avrasya Ekonomik Birliği'ne (AEB) üye olduktan sonra diğer üye ülkelerle karşılıklı ticaretinin önemli ölçüde arttığını bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ev sahipliğinde Moskova'da gerçekleşen Devlet Başkanları Zirvesi'nde konuşan Caparov, AEB'nin kuruluşunun onuncu yıl dönümünü kutladı ve üye ülkeleri tebrik etti.

Kırgızistan'ın AEB üyeliği sürecini değerlendiren Caparov, "Kırgızistan Cumhuriyeti, AEB'ye üye olduktan sonra diğer üye ülkelerle karşılıklı ticaretini yüzde 76 artırarak 2,5 milyar dolardan 4,4 milyar dolara yükseltti" dedi. Ayrıca, ülkesinin dış ticaretinin arttığını ve dış ticaret cirosunun 5,6 milyar dolardan 15,7 milyar dolara çıktığını belirtti.

Caparov, Kırgızistan'ın AEB üyesi ülkelere olan ihracatının üç kat artarak 410 milyon dolardan 1 milyar 23 milyon dolara, ithalatının ise 2 milyar dolardan 3 milyar dolara yükseldiğini ifade etti. Ayrıca, ihracatın yüzde 80'inin AEB üyesi ülkelere yapıldığını vurguladı.

Ülkedeki iş dünyasının daha fazla entegrasyon için kararlı olduğunu söyleyen Caparov, "İş dünyamız, yeni koşullara uyum sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda ülkelerimiz arasındaki ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesine ve sürdürülmesine de önemli katkı sağlıyor" şeklinde konuştu.

Caparov ayrıca, AEB'nin Kırgızistan için makroekonomik istikrarı koruduğunu, bölgede gıda ve enerji güvenliğini sağladığını, işsizliği azalttığını, üretim büyümesini desteklediğini ve yeni pazarlara erişim sağladığını belirtti.

Ulusal ekonomiye ilişkin olarak, Kırgızistan'ın gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) 2023'te yüzde 6,2 arttığını hatırlatan Caparov, sanayi üretiminin yüzde 3,7, inşaat işlerinin yüzde 8,6 ve perakende ticaret cirosunun yüzde 6,6 arttığını açıkladı.

Son olarak, Caparov, Kırgızistan'ın AEB üyesi ülkelerle iş gücü piyasasını düzenleme konusunda dengeleyici bir yaklaşım sergilemeye devam etmesi gerektiğini vurguladı ve Birliğin ekonomileri arasında nitelikli işgücü hareketliliğinin teşvik edilmesi çağrısında bulundu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar