Kılıçdaroğlu’ndan sosyal yardım vurgusu: Düşük gelirlilere 5 bin 500 lira aylık bağlayacağız

Kılıçdaroğlu’ndan sosyal yardım vurgusu: Düşük gelirlilere 5 bin 500 lira aylık bağlayacağız
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal yardımlara bu yıl bütçeden ayrılan miktarın 66 milyar lira olduğunu belirterek, “Bizim amacımız bu miktarı 97 milyar liraya çıkarmak. Aile Destekleri Sigortası’yla geliri asgari ücretin altındaki veya hiç geliri olmayan aileler için 57 bin tür belirledik. Verilecek yardım miktarı bin 100-5 bin 500 lira olacak” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, bütün sosyal yardımları tek çatı altında toplayarak, yoksulluğu kader olmaktan çıkaracaklarını söyledi.

KILIÇDAROĞLU: DÜŞÜK GELİRLİLERE 5.500 TL BAĞIŞLAYACAĞIZ

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, İstanbul’da Ekonomi Muhabirleri ile Aile Destekleri Sigortası Buluşmasına katıldı. Toplantıda Kılıçdaroğlu’na; CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo da eşlik etti.

Sosyal yardımlara bu yıl bütçeden ayrılan miktarın 66 milyar lira olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Bizim amacımız bu miktarı 97 milyar liraya çıkarmak. Aile Destekleri Sigortası’yla geliri asgari ücretin altındaki veya hiç geliri olmayan aileler için 57 bin tür belirledik. Verilecek yardım miktarı bin 100-5 bin 500 lira olacak” dedi.

Şu anda sosyal yardımların bütçedeki payının yüzde 4 olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, bunu yüzde 12’ye çıkaracaklarını kaydetti. Sözünü ettikleri sigortanın, 1971 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) kabul ettiği 9 sigorta dalından biri olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu “Ancak bu sigorta 51 yıldır uygulanmıyordu. Biz iktidara geldiğimizde bu sigortayı uygulamaya koyacağız. Sorun yoksulluğu bitirmek değil istismar etmek. Biz buna son vereceğiz” diye konuştu.

‘SOSYAL DEVLET, ONA HER TÜRLÜ YARDIMI YAPSIN’

Toplantının basına açık bölümünde konuşan Kılıçdaroğlu,102 sayılı Sözleşme’nin aile destekleri sigortası uygulanmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Soru şu, neden aile destekleri sigortası uygulanmıyor? Çünkü yardımlar yapılıyor. Pek çok yardım yapılıyor, dağınık bir çerçevede yardım yapılıyor. Oysa bunların bir çatı altında hiçbir ayrım yapmadan asgari gelir güvencesinin bütün ailelere bir şekliyle sağlanması lazım. Sorun yoksulluğu bitirmek değil. Sorun yoksulluğu oy için kullanmak, istismar etmek. Bu toplantıda öngördüğümüz düzenlemeyle, yoksulluğu artık bu ülkede hiçbir siyasal parti istismar konusu yapmasın. Kişi yoksulsa sosyal devletin koruması altında olsun. Sosyal devlet ona her türlü yasaların ön gördüğü yardımı yapsın" dedi.

Aile destekleri sigortasının, asgari ücretin altında veya hiç geliri olmayan bütün aileleri kapsayacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Aile dediğimiz bir kişi de olabilir, beş kişide, yedi kişi de olabilir. İnternet sitemize girildiğinde 57 bin tür aile için bir program geliştirdik. Örneğin: tek kişidir, üç kişidir, üç kişi bir engelli var, üç kişi biri üniversiteye gidiyor diye 57 bin tür aile tipini belirledik, uzun bir çalışma oldu. Dolayısıyla internet sitesine giren kendi pozisyonunu oraya yazan kişi altında ne kadar aile yardımı alacağını da görmüş olacak. Böylece hayali bir proje değil, ayakları yere basan ön çalışmaları yapılmış ciddi bir analizden geçtikten sonra sizlerle paylaşıyoruz" diye konuştu.

‘SOSYAL YARDIM AÇIKLAMASI’

Ailenin mali durumunu sosyal hizmet uzmanları ve sosyologların inceleyeceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ailenin mali durumunu sosyal hizmet uzmanları ve sosyologlar, illerde nasıl aile hekimleri varsa aile hekimlerinin bulunduğu her yerde sosyal hizmet uzmanları da olacak. Aynı ailelerde bunlar sürekli çalışacaklar. Ailedeki bütün değişimi raporlayacaklar ve kuruma bildirecekler. Kurum bunun üzerinden o ailelere yardımı yapmış olacak. Böylece kişinin veya ailenin yoksulluğunu sadece devlet bilecek ve bunun istismarı büyük ölçüde engellenmiş olacaktır. Ailenin gelir durumuna göre ailede engelli var mı, yaşlı var mı, ev kadını yaşlı varsa ona bakıyor mu bakmıyor mu bütün bu değerlendirmeler yapılacak.

Temel amaç her ailede asgari bir sigortalının çalışmasına ortam yaratmak. Her ailede asgari bir sigortalı olmalı, sosyal güvenliği olan bir aile olmalı. Bunun için de bir hedefimiz var. Kamuda ister merkezi otorite ister belediyeler işçi alırken bu ailelerin çocukları için ya da bu ailede yaşayanlar için pozitif ayrımcılık yapılacak ve bunlar önce işe alınacaklar. Böylece her ailede asgari gelir elde eden bir birey olacak. Bu aynı zamanda Aile Destekleri Sigortası Kurumu’nun da yükünü hafifletmiş olacak. Çünkü kişi iş buldu zaten çalışıyor dolayısıyla daha rahat bir ortamı kendisiyle ve ailesiyle birlikte yaratabilir. Aile destekleri sigortasının uygulamasında genelde ‘adı sigorta acaba bu aileler prim ödeyecek mi?’ sorusu soruluyor. Hayır hiçbir aile prim ödemiyor. Zaten adı üstünde aile destekleri sigortası, aileye bir şekliyle destek veriliyor. Dolayısıyla burada bir prim yok. ILO’nun uluslararası sözleşmesinin öngördüğü sigorta dallarından birisi olduğu için sigorta ifadesini kullanıyoruz."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar