Kentsel Dönüşüm Yasası değişiyor: Korkutan sayı belli oldu

Kentsel Dönüşüm Yasası değişiyor: Korkutan sayı belli oldu
Kentsel Dönüşüm Yasası'nda yapılacak değişimle maliklerin 3’te 2’sinin çoğunluğu yerine artık yüzde 50 artı 1 çoğunluğun yeterli olacak. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler konu hakkında açıklamada bulunurken acil dönüştürülmesi gereken yapı sayısını da duyurdu.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM’de; başta deprem riskinin olduğu İstanbul olmak üzere Türkiye genelindeki kentsel dönüşüme ilişkin hazırlanan kanun teklifiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Güler, “Özellikle olası İstanbul depremi, gerçekleşmesini asla dileyemeyeceğimiz, bir risk olarak görmezden de gelemeyeceğimiz gerçek. İşi şansa bırakamayız. Maalesef birçok ülke gibi biz de risk azaltmanın önemini çok acı olaylarla, geniş kapsamlı kayıplarla yaşadık” dedi.

Türkiye genelinde 31 milyon konutun ve 5 milyon ticari alan olmak üzere 36 milyon bağımsız bölüm bulunduğunu ve bunların 6 milyonunun risk altında olduğunu kaydeden Güler, “2 milyon bağımsız bölümün acil dönüştürülmesi gerekmektedir” dedi. Güler, 2 milyon 200 bine yakın bağımsız bölümün ise kentsel dönüşüm kapsamında dönüştürüldüğünü anımsattı.

glr.jpg

6 ŞUBAT FELAKETİ İÇİN DÜZENLEME

Teklifle ilgili bilgi veren Güler, teklifin ikinci maddesinde 6 Şubat depremlerine ilişkin düzenleme yer aldığını söyledi. Güler, buralardaki yargısal süreçlere ilişkin düzenleme yapıldığını kaydederek, “Bu düzenlemede, ilk inceleme ve savunma verme süreleri. Genel usuller daha kısa beklenmeye gayret edildi” dedi.

Güler, İdari Yargılama Usulü Kanunu’ndaki savunmaya cevap ve cevaba cevap aşamalarının deprem bölgesindeki dosyalara özel olarak kaldırıldığını ifade ederek, “Verilen kararlara itiraz edilemeyeceği düzenlenmektedir. Keşif yapılması ve bilirkişi raporlarının tespit edilmesi bakımından da süreleri kısaltmaya gayret ettik. Tarafların hak ve menfaatlerinin korunması bakımından zorunlu bulunması halinde mahkemece ilk incelemeye müteakip savunma beklenmeksizin derhal keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına imkan tanımlandı” diye konuştu.

Güler, istinaf yolu ve istinaf dilekçelerine ilişkin ilk inceleme süreleri ve istinaf dilekçelerine savunma verme sürelerinin de kısaltıldığını kaydederek, “İstinaf aşamasında kararlara 2 ay içinde verilmesine yönelik de düzenlemeyi getiriyoruz” dedi.

Güler, 16 Ekim 2023’te Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bünyesindeki Kentsel Yenileme Genel Müdürlüğü’nün başkanlık düzeyine çıkartıldığını anımsatarak, “Burada Kentsel Dönüşüm Başkanlığımızın altında iki tane başkan yardımcılığı ve onlara bağlı Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü, Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü, Taşınma ve Kaynak Geliştirme Genel Müdürlüğü şeklinde üç tane genel müdürlük oluşturuldu. Bunlara bağlı olarak da özellikle faaliyet alanlarına göre daire başkanlıkları oluşturulmuş oldu. Kanun metnimizde de Kentsel Dönüşüm Başkanlığımıza atıflarla beraber, yine hem faaliyet alanlarının daha etkin, daha özellikli hale getirilmesi hem de teşkilat yapısının güçlendirilmesi amaçlandı” diye konuştu.

Güler, riskli yapıların tespitinin yurttaşlar tarafından engellenmesi durumunda mülki idari amirinden alınacak yetki ile riskli yapıların çilingir tarafından açılıp tespitinin daha hızlı yapılacağını belirtti. Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Riskli yapılara ilişkin tebliğ, söz konusu yapıların kapısına asılması, e- Devlet kapısı üzerinden bildirilmesi, ilgili muhtarlıkta ilan edilmek suretiyle tebliğ yapılmış sayılacağı da hüküm altına alınmaktadır.”

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YÜZDE 50 ARTI 1 DÜZENLEMESİ

Güler, riskli yapıların sahiplerine mali yardım yapılacağını da ifade ederek, riskli yapı olarak tespit edilen yapıların yıktırılması için yapım maliyetlerine tek seferlik 90 güne kadar süre verileceğini açıkladı. Güler, binanın kentsel dönüşüme uğraması için daha önce binada oturanların 3’te 2 çoğunluğunun aranmasına ilişkin hükmün değiştirildiğini, yüzde 50 artı 1 çoğunluğun yeterli olacağını söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar