Kahve severler çok üzülecek: Yeni dev zam yolda!

Kahve severler çok üzülecek: Yeni dev zam yolda!
Birçok ülkeyi yakıp kavuran El Nino sıcakları, kakaonun ardından kahveyi de vurdu. Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, kahve fiyatlarına yeni bir zammın yolda olduğunun sinyalini verdi.

Bu yazın rekor sıcaklıklar görmesinde etkisi olan El Nino, özellikle kahve üretimi yapan ülkelerde çok fazla görüldü. Kavurucu sıcaklar, üretimi de tehlikeye attı. Kahve üretiminde yaşanan düşüşün fiyatları artıracağı düşünülüyor. Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu “Kahve fiyatlarının hatırı sayılır bir biçimde artacak. Filtre kahve, espresso ve Türk kahvesi sevenleri ise maalesef zor günler bekliyor” dedi.

k.jpg

ÜRÜN MİKTARI HEKTAR BAŞINA 325 KG DÜŞTÜ

Güney Amerika ülkesi Brezilya'da, Sao Paulo Devlet Üniversitesi akademisyenleri tarafından yürütülen bir çalışmada, kahve üretiminde El Nino ve La Nina'nın etkili olduğu yıllarda standart sapmalarda bazı değişimler meydana geldiği görülürken, bu hava olaylarının, bazı bölgelerdeki kahve üretimine ciddi etkilerinin olduğu belirlendi.

Söz konusu bölgelerde La Nina döneminde elde edilen ürün miktarı, El Nino döneminde alınan ürün miktarından hektar başına 325 kilogram daha düşük oldu.

turk-kahvesi-1.jpg

“ESPRESSO VE TÜRK KAHVESİ SEVENLER ÜZÜLECEK”

Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Kahve ve Hindiba Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, El Nino ve La Nina'nın kahve üretimi üzerindeki etkisine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şekeroğlu, kahve fiyatları hakkında şunları söyledi: Bu durum kahve fiyatlarının hatırı sayılır bir biçimde artacağını, Robustaya göre daha aromalı ve kaliteli olan Arabica kahvelerine erişimin güçleşeceğini göstermektedir. Yükselen fiyatlar sonucu kahve harmanlarında Arabicaya göre düşük fiyatlı Robusta kahvelerinin oranının artması zaten alışılan kahve aromasını giderek yok ediyor. Bu aşamada kakule, muskat, vanilya ve tarçın gibi baharatlar veya çikolata benzeri ilavelerle aromalı kahvelerin tüketiciye sunulması piyasa oyuncularının ileriye dönük projeksiyonları arasında. Filtre kahve, espresso ve Türk kahvesi sevenleri ise maalesef zor günler bekliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar