Kabak çiçeği nedir? Faydaları nelerdir?

Kabak çiçeği nedir? Faydaları nelerdir?
Kabak çiçeği, kabak bitkisinin çiçeklerine verilen isimdir. Kabak çiçeğinden çiçek dolması yapılır. Özellikle Türkiye’nin Akdeniz ve Ege bölgelerinde sıklıkla tüketilmektedir. Aynı zamanda Kıbrıs ve Yunanistan ülkelerinde de sevilen lezzetler arasında bulunur.

Kabak çiçeği kullanılarak yapılan dolma tarifleri yöreden yöreye farklı isimlerle anılmaktadır. Bunlar çiçek dolması, kabak gülü dolması, balkabağı çiçeği gibi isimlerdir. İsimler farklı olsa da yapılışları ve malzemeleri ortak özellikler taşımaktadır.

FAYDALARI NELERDİR?

İnsan sağlığı bakımından oldukça faydalı bir bitkidir. Üstelik farklı birçok tarifler uygulayarak damak zevkinize en ideal lezzetin keyfini çıkarabilirsiniz. Kızartmasından dolmasına, mezesinden salatasına, kurutmasından çayına kadar farklı tarifler deneyerek kabak çiçeğinin faydaları noktasında yarar sağlayabilirsiniz.

Çok besleyici bir besindir. İçerisinde A, B ve C vitaminleri ile potasyum, magnezyum, fosfor, bitkisel protein, nişasta, demir, bakır, folat ve çinko mineralleri bulunmaktadır. Düzenli tüketildiğinde ilgili vitamin ve mineral eksikliğinin giderilmesinde yardımcıdır.

Lif açısından oldukça zengin bir besin değerine sahip olan kabak çiçeği bu anlamda sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca bağırsakların temizlenmesinde de olumlu etkileri vardır.

Bağışıklık sistemini güçlendirmede ve korumada önemli bir oynamaktadır. Doğal bir antioksidan görevi görür. Antienflamatuar bir besin olması bakımından vücutta iltihap oluşmasını engellemeye yardımcı olur.

Yaz aylarında taze olarak topladığınız ya da satın aldığınız kabak çiçeklerini kurutabilir ya da dondurucunuzda muhafaza edebilirsiniz. Özellikle kış aylarında tüketmek soğuk algınlığı gibi yaygın kış hastalıklarına yakalanmanızı engeller. Kabak çiçeğinin göğsü yumuşattığı, öksürüğü azalttığı, boğaz ağrılarına iyi geldiği öne sürülmektedir.

Göz ve kalp sağlığının korunmasında da etkili mucizevi bir besindir. Beta karoten ve luteini içeriği bakımından göz hastalıklarının önlenmesinde ve göz sağlığının korunmasında önemli rol oynar. Aynı zamanda düşük yağ oranına sahip olması kalp ve damar sağlığının korunmasını açısından da önemlidir. Ek olarak kolesterol seviyesini dengede tutmada yardımcı öğedir.

Diyabet rahatsızlığı bulunan kişilerin çayını içmeleri tavsiye edilir. Kan şekerini düşürmeye yardımcı olurken obezite ve insülin direncini karşı koruma sağlar.

İçeriğinde bulunan fosfor sayesinde kemik ve diş sağlığının korunmasında etkilidir. Özellikle kemik gelişimi devam eden çocukların tüketmelerinde fayda vardır. Ayrıca kalsiyum minerali bakımından zengin içeriğe sahip olmasından dolayı kemik erimesi riskini azaltmaya yardımcı olur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar