İYİ Partili Erhan Usta açıkladı: Faizi indirmek için bakın neyi gözden çıkardılar

İYİ Partili Erhan Usta açıkladı: Faizi indirmek için bakın neyi gözden çıkardılar
İYİ Partili Erhan Usta, "Merkez Bankası Başkanı, çekirdek enflasyona bakacağını söylemişti. Gerçi şimdi hiç enflasyona bakmayacağını söylüyor. Enflasyonu tamamen gözden çıkarmış bir Merkez Bankası var maalesef." dedi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta, TBMM'de yaptığı basın açıklamasında enflasyon rakamlarına ilişkin konuştu.

Usta, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun "Merkez Bankası da zamanında çekirdek enflasyonu kullandı” açıklamasına ilişkin, "Tamamen gerçek dışıdır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, hiçbir zaman çekirdek enflasyonu bir politika aracı, bir politika unsuru olarak görmemiştir. 'Çekirdek enflasyonu politika faizine esas alacağım’ diye hiçbir beyanatı da olmamıştır bundan önceki Merkez Bankalarının. Bu da Merkez Bankası Başkanı’nın çok açık bir şekilde söylediği hatalı bir sözdür diyelim; ‘yalandır’ demek, yakıştıramıyorum kendime" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, TÜİK’in açıkladığı son enflasyon verilerini ve Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’nun açıklamalarını değerlendirdi. Tüketici fiyat endeksinin aylık bazda 2,39, yıllık bazda ise 19,89 olarak açıklandığını anımsatan Usta'nın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"NİYEYSE 20'Yİ BULMUYOR"

“Artık enflasyon rakamları, indirimli fiyat, indirimli market fiyatlarına benziyor. Bir türlü niyeyse 20’yi bulmuyor. Fakat daha vahimi, üretici fiyat endeksindeki, çok yüksek seyirde devam ediyor. Aylık bazda 5,4, yıllık bazda ise 46,31 geldi. Bunlar, son derece yüksek rakamlardır. Üretici fiyat endeksindeki 46,3’lük enflasyon rakamı, AK Parti’nin 2002 yılında devraldığı Türkiye üretici fiyat endeksinin 15,5 puan üzerindedir. Hani, hep böyle kafamızda, ‘geçmişte enflasyon çok daha yüksekti’ gibi bir kanaat vardır; ancak üretici fiyatları açısından baktığımızda, AK Parti, devraldığı enflasyonu 15,5 puan üzerine şu anda getrmiş durumda.

d396cb2d-9028-4b3b-9d26-22c2461743fb.jpg

"ENFLASYONU GÖZDEN ÇIKARMIŞ BİR MERKEZ BANKASI VAR"

Merkez Bankası Başkanı, çekirdek enflasyona bakacağını söylemişti. Gerçi şimdi hiç enflasyona bakmayacağını söylüyor. Enflasyonu tamamen gözden çıkarmış bir Merkez Bankası var maalesef. Merkez Bankası Başkanı, her konuşmasında bir fikir değiştiriyor zaten.

"İNANDIRICILIĞINI YİTİRMİŞ TÜİK"

TÜİK’in enflasyon rakamlarına karşı endişe, piyasada had safhada. İnandırıcılığını yitirmiş bir TÜİK var. Enflasyon araştırma grubu ENAG ise ekim ayında TÜİK’in yüzde 2,4 olarak bulduğu tüketici fiyat artışını, yüzde 6,90 buldu. Yıllıkta da yüzde 49,8, yani yüzde 50 diyor. ÜFE ile TÜFE arasındaki makas bu kadar açılmış, yaklaşık 27 puan bir makas var. Bu hiç görülmüş bir şey değil. Bu kadar açık olması, üretici fiyatlarından tüketici fiyatlarına bir yansıma olacağını gösteriyor. Bu kaçınılmaz bir şey. Hangi üretici, maliyeti yüzde 46 artarken fiyat artışı yapmayabilir; bu sürdürülebilecek bir şey değil.

BÜTÜN CEZALAR YÜZDE 36,2 ORANINDA ARTACAK:

Ekim ayı üretici fiyat endeksinin yıllık ortalaması, Yeniden Değerleme Oranı’nı veriyor. Mesela yılbaşından itibaren, eğer ayrıca bir düzenleme yapılmazsa bütün maktu olan, miktar olarak belirlenmiş vergi, harç, trafik cezaları başta olmak üzere bütün cezalar yüzde 36,2 oranında arttırılacak.”

"ŞU ANDA EN BÜYÜK ŞEYTAN CARİ AÇIK OLDU"

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’nun cari açık hakkındaki açıklaması için Usta, şunları söyledi:

“Evet, cari açık Türkiye’nin temel bir sorunudur; ama cari açıkla enflasyon ilişkisini bu kadar sıkı tutup, yani ‘enflasyonun başka hiçbir nedeni yokmuş’ demek, Türkiye’yi bilmemek demektir. Daha 2018 yılına kadar AK Partili siyasetçilerden biz hep şunu duyardık: ‘Cari açık yüksekti, o zaman onu meşrulaştırmak için, finanse edildiği sürece cari açıkta sorun olmaz’ şeklinde laflar duyardık. Şu anda en büyük şeytan cari açık oldu.

"BU İŞ DE ARTIK MERKEZ BANKASI BAŞKANINA KALMIŞ GİBİ GÖZÜKÜYOR"

Merkez Bankası, bu son açıklamalardan sonra, özellikle soru cevap kısmında Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamalarından sonra öyle bir hal aldı ki fiyat istikrarı amacını bir kenara bırakmış, ama bunun dışında ne varsa onların hepsiyle ilgili Merkez Bankası’nın biz oyuna girdiğini görüyoruz. Kredileri, teşvik sistemini, yatırımı, üretimi, dış ticareti planlayan bir Merkez Bankası. Dünyada merkez bankasının böyle bir fonksiyonu yok. Tabii ekonomi yönetimiyle ilgili kimse meydanda olmaz, ekonomiyle ilgili kimse açıklama yapmazsa bu iş de artık Merkez Bankası Başkanı’na kalmış gibi gözüküyor.”

Şahap Kavcıoğlu’nun “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da zamanında çekirdek enflasyonu kullandı” açıklamasına değinen Usta, sözlerini şöyle sürdürdü:

"TAMAMEN GERÇEK DIŞI" 

“Bu da tamamen gerçek dışıdır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, hiçbir zaman çekirdek enflasyonu bir politika aracı, bir politika unsuru olarak görmemiştir. 'Çekirdek enflasyonu politika faizine esas alacağım’ diye hiçbir beyanatı da olmamıştır bundan önceki Merkez Bankalarının. Bu da Merkez Bankası Başkanı’nın çok açık bir şekilde söylediği hatalı bir sözdür diyelim; ‘yalandır’ demek, yakıştıramıyorum kendime.

"BU, TEK ADAM SİSTEMİNİN YANLIŞLIĞINI GÖSTEREN EN ÖNEMLİ GÖSTERGELERDEN BİR TANESİ OLMUŞTUR"

(Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın) Sağlık durumuyla ilgili herhangi bir sorun var mı yok mu onunla ilgili çok ciddi bir açıklama yapılmadı. Varsa kendisine geçmiş olsun diyoruz. Tabii sağlık üzerinden siyaset yapmak sıkıntılı bir şeydir, olmaz. Ama dün bize, piyasadaki bu dalgalanma şunu gösterdi: Tek bir adam bir ülkeyi yönetirse tek bir adamın sağlığıyla ilgili en küçük bir şüphe, dedikodu, spekülasyonun bizim piyasalarımızı nasıl allak bullak ettiğini gördük. Dolayısıyla bu, tek adam sisteminin yanlışlığını gösteren en önemli göstergelerden bir tanesi olmuştur. Ekonomimiz o kadar kırılgan ki o kadar problemli ki en küçük bir olumsuz haber, bizim ekonomiyi hemen allak bullak ediyor.”

"BUNA HAS BİR SEPET OLUŞTURACAĞIZ”

Asgari ücrete ilişkin sorulan bir soruya Usta, “TÜİK rakamları, halkın yaşadığı enflasyonu yansıtan rakamlar değil. O zaman asgari ücret, emekli ve çalışanların ücret ve maaşları, bu enflasyon rakamlarına göre ayarlanıyor. Bunu ben uzun süredir söylüyorum. İYİ Parti olarak bizim bir tercihimiz olacak. Bir defa tabii TÜİK’in enflasyon rakamlarını doğru tespit etmesi önemli. Doğru tespit etse bile, o ‘manşet ortalama’ dediğimiz, yani herkesin sepeti olan enflasyon sepetindeki değişim, bu dar gelirli, asgari ücretli, emekli ve memurların ücret değişiminde dikkate alınmaması lazım. Biz, buna has bir sepet oluşturacağız. O sepet üzerinden maaş ve ücret ayarlamasının yapılması lazım” dedi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar