İslam Memiş rekor kıran altın için geri sayımı başlattı: ''Sadece 1 gününüz kaldı''

İslam Memiş rekor kıran altın için geri sayımı başlattı: ''Sadece 1 gününüz kaldı''
Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, geçtiğimiz günlerde yaptığı değerlendirmede, içerisinde bulunduğumuz haftayı işaret ederek "emtialar için yeni rekor' iddiasında bulunmuştu. Memiş'in açıklamalarının ardından ons altın 2048 dolara yükselerek son yılların en yüksek seviyesini görürken, ünlü ekonomistten yeni zirve için net tarih geldi.

Gökmen Örkmez / Günboyu 

Haftalar öncesinde ABD''de yaşanan bankacılık krizinin ardından yükselişe geçen altın, tozu dumana katarak yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. 

Türkiye''de en sık tercih edilen yatırım araçlarının başında gelen altın, 2023 itibariyle yatırımcısının yüzünü erkenden güldürmeyi başardı. Geçtiğimiz yılda ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere birçok ülke tarafından sıkı para politikaları izlenmiş ve peş peşe gelen faiz artırımları karşısında altın beklediği yükselişi gerçekleştirememişti. 

Dünya genelinde ''faiz artırım'' furyasının son bulmaya başlaması, altında yaz aylarında başlayacak bir boğa sezonunun habercisi olarak yorumlanırken, beklenen yükseliş çok daha erken bir şekilde gerçekleşti ve Nisan ayı itibariyle xauusd paritesi 2048 doları görerek son yılların en üst seviyesini yenilemiş oldu. 

Yaşanan yükselişe sevinen altın sahipleri, bir yandan da söz konusu fiyatların yakın zamanda düşmeye başlayıp başlamayacağı noktasında endişelerini dile getirmeye devam ediyor. Mevcut durumda kâr etmiş kişiler satım yapma konusunda tereddüte düşerken, Türkiye''de altın denilince akla gelen ilk isim İslam Memiş''ten kritik uyarılar art arda geldi.

Kapalıçarşı''nın nabzını tutan Memiş, yaşanan yükseliş hareketinin ardından tereddütte kalan yatırımcılara seslenerek şu ifadeleri kullandı:

"GRAM ALTIN YIL BİTMEDEN 1800 LİRALARI GÖRECEK"

"Bu rakamların zirve olduğunu düşünmek çok büyük bir hata olacaktır. Özellikle ons 1800 dolar sınırını kırdığında da ''Artık yükselmez'' gibi bir düşünce hakim olmuş ve çok sayıda kişi satış yapma eğilimi göstermişti. Şimdi ise gelinen seviye çok yakın bir gelecekte, belki de önümüzdeki hafta itibariyle çok daha sert bir sıçramanın gelmesini muhtemel olarak işaret ediyor. 

Panik satışı yapmak ya da çok daha düşük getirilere ikna olarak, "Buradan satış yapmalıyım" diye düşünmek, yeni sıçramalarda pişman olmanıza neden olacaktır. Geçmiş dönemde de belirttim gibi xauusd için şu an yakın gelecekte 2350 dolar direnç seviyesinin kırılacağı görüşündeyim. Gram altın içinse haftalar öncesinden "1500 TL 2023 bitmeden görülür" yorumum olmuştu ancak bu yükselişlerin bu kadar erken gelmesi ve 14 Mayıs seçimlerinin ardından dolar/TL için de bir artış bekleniyor olması, Türk lirası karşısında tüm altın türlerinin çift yönlü bir yükseliş yaşayacağına işaret ediyor. 

Bu sebeple belki de gram altın tahminimi 1600-1700 liralara çıkarmakta fayda olacaktır. Aralık sonuna kadar bu bandın kırılmaması için gerçekçi bir neden görmüyorum. Özellikle FED tarafından yeni bir faiz artırımı yapılmayacağına piyasaların tamamen ikna olmasıyla birlikte, altın için çok daha uzun soluklu bir yükseliş trendi başlayacaktır. 

Elbette bu cazibenin merkezinde altın bulunuyor olsa da, emtiaların genel bir artış grafiği arifesinde bulunduğunu söylemekte fayda var. Son 2 yılda değerini yüzde 600 artıran gümüş madeni için belki de 2023''ün getirisi en yüksek yatırım aracı yorumu yapılabilir. 

"ASIL YÜKSELİŞ YAZ AYLARINDA BAŞLIYOR"

ABD''de yaşanan bankacılık krizi, korkulduğu gibi bir domino etkisi yaratmadı ve şu aşamada, belki de yaz aylarına kadar kriz önlenmiş gözüküyor ancak gerçekleşen iflas hadiseleri, Silikon Vadisi Bankası ile birlikte birkaç bankanın da batmış olması altının beklenenden çok daha erken bir yükselişe başlamasına neden oldu. 

Geçtiğimiz hafta, çarşamba günü yaptığım yayın esnasında uyarmıştım. Artık ons için son bir teknik düzeltme kaldı. ABD''de gelen tarım dışı istihdam verileri ve enflasyon seviyesinin açıklanması, 2023 yılı içerisinde 2000 doların altından xauusd almak için son fırsattı. Tam da tahmin ettiğimiz gibi oldu ve pazartesi günü 1980 seviyelerine kadar düşüş gerçekleşti. 

Bugün çıkılan seviyeden sonra şunu belirtebilirim ki, artık dip fiyattan alım yapmak isteyenler için fırsat penceresi kapandı. Ancak bu noktada karamsar olmamak gerekiyor çünkü dediğimiz gibi gram için yıl sonu tahminim 1700-1800 seviyesinde. Bu nedenle yeni bir yükseliş öncesinde pozisyon almak için son haftaların içerisinde bulunuyoruz. Ons için 2000 doların altı artık mümkün olmasa da, hala oldukça uygun bir parite söz konusu. Belki de gelecek hafta itibariyle bu kapı da kapanmış olacak, bu yüzden haftanın son seansı için hala geç olmadığını düşünüyorum. Belki de çok büyük bir sıçrayış öncesinde alım yapmak için son 24 saat içerisindeyiz"

Memiş, yaptığı yorumların yalnızca kendi görüşleri olduğunu belirtirken, kimsenin bu ifadelerden hareketle yatırım yapmamasını tavsiye etti

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar