İslam Memiş altın sahiplerini uyardı: ''2 gün içinde yapmayan hakkını kaybedecek!''

İslam Memiş altın sahiplerini uyardı: ''2 gün içinde yapmayan hakkını kaybedecek!''
Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, bayramın ilk günü kapanış seasınsında sert bir düşüş yaşayan ons altın için önemli değerlendirmelerde bulunurken, yatırımcılara emtia piyasalarında yaşanacak tarihi fırsatlar için "Son 2 gününüz, hazırlığa başlayın" uyarısında bulundu.

Coşkun Çelik / Günboyu 

Türkiye''de geleneksel yatırım araçlarına yönelik talep günden güne azalmasına karşın, vatandaşın bir numaralı gözdesi altın olmaya devam ediyor. 

2023 yılına gösterişli bir başlangıçla giren altın, şubat ayında yaşadığı art arda düşüşlerin ardından tüm getirisini sıfırlamıştı. Emtialara yönelik soru işaretlerinin giderek artmasının ardından ABD''de yaşanan bankacılık krizi, ons fiyatlarında yeni bir yükseliş trendini tetiklerken, dövizin de yukarı çıkışıyla birlikte gram ve çeyrek fiyatlarında çift yönlü bir yükseliş hareketi başlamış oldu.

Silikon Vadisi Bankası''nın iflasıyla birlikte ABD''de birçok banka dibi görmüş olsa da, yaşanan kriz küresel bir boyuta ulaşmadan söndürüldü. Ancak krizin çözülmesi, altında yaşanan yükselişi durdurmak için yeterli olmadı. Ons altın fiyatlarında son yılların en hızlı yükseliş hareketleri gözlemlenirken, xauusd paritesi 2050 dolara kadar yükseldi. 

Altın yatırımcısının yüzünü güldüren bu gelişmeler, aynı zamanda birikimini emtialarda muhafaza eden vatandaşları  yeni bir çıkmazın içerisine soktu. Bazı ekonomistler, yaşanan yükselişlerin zirve olduğunu ve geri çekilme hareketinin başlayacağını iddia ederken, diğer kesim ise altında henüz gerçek yükselişlerin başlamadığını ve ons için yıl sonuna kadar 2350 dolar seviyesinin aşılacağını iddia etti. 

ALTINDA REKOR YÜKSELİŞ YAZ AYLARINDA BAŞLAYACAK!

"Birikimimi satmalı mıyım yoksa beklemeli miyim?" noktasında tereddüte düşen vatandaşların imdadına ise Türkiye''de altın denilince akla gelen ilk isimler arasında yer alan İslam Memiş geldi. Kapalıçarşı''nın nabzını tutan ve küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmaların, Türkiye''deki yatırımcıya ne gibi etkileri olacağı noktasında detaylı analizlerini aktaran Memiş, son günlerde merak edilen soruları yanıtlarken, yakın tarihte yaşanacak ve altın fiyatlarını derinden etkileyecek yeni gelişmeler hakkında da şu ifadeleri kullandı:

"Bir süredir faiz artırımlarına giden ABD Merkez Bankası (Fed), arzu ettiği verileri beklediğinden biraz daha erken almış durumda. Son ay gelen raporlarda enflasyonun yüzde 5''e düşürüldüğü görüldü. Bu hedeflenen seviye olmasa da, bu aşamada beklentilerin oldukça üzerinde bir veri. Elbette gelen son göstergelerin ardından, ekonomi piyasalarında bir süredir hakim olan "Mayıs ve Haziran ayında faiz artırımı gelecek" görüşü de kendisini "Mayıs ayında son kez 25 baz puanlık faiz artırımı olacak" şeklinde güncellemiş oldu.

Peki Fed tarafında alınacak kararların Türkiye''de altın sahibi olan vatandaşlara ne gibi etkileri olacak? Her şeyden önce bu etkinin çift yönlü olduğunu söylemek gerekiyor. Küresel ölçekte altın fiyatlarını belirleyen en temel etmenlerden birisi, doların uluslararası piyasalarda ne kadar değerli olup olmadığıdır. Fed tarafından faizlerin uzun bir süre artırılmayacak olması, dolar endeksinde bir geri çekilmeye neden olacak. Ayrıca halihazırda xauusd için sert yükselişler beklenirken, ekonomi piyasalarının artık yeni bir faiz yükseltme hamlesinin gelmeyeceğine ikna olmasıyla birlikte, altındaki sıçrama daha da şiddetlenecektir. 

DİP FİYATTAN ALTIN ALMAK İÇİN SON GÜNLERE GİRDİK

Şu an için görülen o ki, son kez Mayıs ayında bir 25 baz puanlık artırıma gidilecek ve yıl sonuna kadar faiz düşürülmeyecek. İşte burada ortaya çıkacak fırsat, yaz aylarında emtia piyasalarında net bir yükselişin muhtemel olmasıdır. Geçtiğimiz aylarda da belirttim. İçerisinde bulunduğumuz yıl, altının yılıdır. Ons için sene sonuna kadar 2350 doların aşılacağını bekliyorum. 

Gram için tahminimde bazı değişiklikler oldu. Yılın ilk aylarında, sene sonu görülecek fiyat için 1500 TL seviyelerini işaret etmiştim. Ancak ABD''de yaşanan bankacılık krizi, altında gerçekleşmesi beklenen yükselişi çok daha erken bir tarihe çekti. Bu sebeple, 14 Mayıs seçimlerinden sonra dolar/TL''de de bir artışın yaşanacağını hesaba katarsak, gram fiyatları yıl sonu için 1700-1800 lira seviyelerini görebilir. 

Bildiğiniz gibi ons fiyatları, yalnızca dolar kuruna endekslidir. Ancak gram ya da çeyrek altın fiyatları, onsun yükselişiyle ilişkili olduğu gibi, aynı zamanda dolar/TL çarpanıyla hesaplandığı için, dolar/TL paritesindeki artış otomatik olarak gram ve çeyrek fiyatlarını da yukarı çıkarmış oluyor. Bu nedenle, sandıktan hangi ittifak galip çıkarsa çıksın, uluslararası finans kuruluşlarının dolar için ilk aşamada 25-26 TL beklentisi mevcut. Bu tahminin gerçekleşmesi halinde altın, hem döviz kısmından bir çekiş yakalayacak hem de onsun yükselişiyle ileri yönlü bir hareket içerisine girecektir. 

ABD''nin aksine, faiz artırımına daha geç başlayan Avrupa Merkez Bankası, gelecek aylarda da bu politikasına devam edeceğinin sinyalini verdi. Bu nedenle çok radikal bir düşüş olmasa da, dolar endeksinde gelecek haftalardan itibaren bir geri çekiliş sürpriz olmayacaktır. Peki bu ne demek oluyor? Xauusd 2000 doların altındaki son günlerini yaşıyor. O yüzden dip fiyattan altın alacaklar için, önümüzdeki haftanın son şans olduğunu düşünüyorum. Geçtimiz yükselişlerin ardından çeşitli uyarılarımız oldu. Özellikle, teknik düzeltmelerin mutlaka yaşanacağını söyleyerek, ons için 1980 ve 1965 dolar seviyelerine kadar uzanacak bir düşüşün yaşanacağına işaret etmiştim. 

Bu beklentiler gerçekleşti. Ancak altındaki düşüş, şubat ayında yaşanılanın aksine uzun sürmeyecektir. Söylediğim gibi, altın düşecek mi? Evet, düşecek. Ancak bir düşecekse, iki yükselecek. Bu nedenle paniğe kapılmaya gerek yok. Yeni yatırımcılar içinse, altın almak için en doğru zaman ne? sorusunun yanıtı zannediyorum ki içerisinde bulunduğumuz haftalar. 2023 yılının sonuna kadar onsun bir daha 2000 dolar altına düşeceğini düşünmüyorum. Net bir tarih konuşmak mümkün değil ancak bu yükselişin, önümüzdeki hafta yaşanması da oldukça muhtemel. O nedenle belki de bu kadar düşük seviyeden altın almak için son birkaç gün içerisindesiniz. 

"BU HATAYA DÜŞEN PİŞMAN OLACAK"

Haftanın başlangıç seansında, dün yaşanılanlara benzer bir aşağı kırılma gerçekleşirse, özellikle yeni yatırımcılarda bir panik satışı yaşanması muhtemel. Buradan yapacağım net uyarı şu, soğukkanlı kalmayı öğrenin. Yatırımlarınızı uzun vadeli düşünmeniz gerekiyor. Altında sert yükselişler olduğu gibi, uzun süreli aşağı kırılmalar da muhtemeldir. Her düşüş hareketinde satış yapıp, yükselişlerde alım yapmak, size hiçbir zaman getiri sağlamayacaktır. 

Şu anki altın fiyatları için hala ''dip seviye'' yorumunu yapabiliriz. O nedenle yaşanacak inişlerde, korkuya kapılmamak gerekiyor. Panik satışı yapmaktan uzak durun.

Ekonomist İslam Memiş, kullandığı ifadelerin yalnızca kişisel yorumları olduğunu ve kimseye yatırım tavsiyesi vermediğini vurguladı. 


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar