İran Cumhurbaşkanı, Rus Bakan ile Ermeni Bakan'ı kabul etti

İran Cumhurbaşkanı, Rus Bakan ile Ermeni Bakan'ı kabul etti
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkesinin Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki mevcut anlaşmazlıkların çözümüne yardımcı olmaya hazır olduğunu belirtti.

İran Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Reisi, 3+3 formatındaki "Güney Kafkasya'da Kalıcı Barış ve İstikrarın Tesisine Yönelik Bölgesel İşbirliği Platformu"nun ikinci toplantısı için Tahran'da bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan'ı kabul etti.

Reisi, Mirzoyan ile görüşmesinde, Kafkasya bölgesinin güvenliğinin bölge ülkeleri ve milletleri için önemli olduğunu belirterek, dışarıdan müdahalenin bölgesel barış ve istikrara zarar verdiği değerlendirmesinde bulundu.

İran'ın Kafkasya ülkelerinin güvenliğini kendi güvenliği olarak gördüğünü kaydeden Reisi, "İran İslam Cumhuriyeti, güçlü ve nüfuzlu konumunu göz önünde bulundurarak, Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan arasında mevcut anlaşmazlıkların çözümüne yardımcı olmaya hazırdır." ifadesini kullandı.

ABD, İsrail ve Batı ülkelerinin bölge ülkeleri arasındaki barış ve istikrarın bozulmasındaki rolüne değinen Reisi, "Siyonist rejimin (İsrail'in) Gazze'de bugün işlediği suçlar ve Amerika ile Batılı müttefiklerinin bu suçlara açık desteği, tüm ülkelere bu baskıcı hükümet ve rejimlerin hiçbir zaman onların gerçek dostu olmayacağını bilmeleri için bir derstir." değerlendirmesinde bulundu.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan, içinde bulunulan kritik dönemde bölge ülkeleri arasında toplantı ve diyalogların yapılmasının gerekliliğini vurguladı. İsrail'in Gazze'deki kadın ve çocuklar başta olmak üzere sivillere yönelik saldırılarını kınayan Mirzoyan, Ermenistan'ın Filistin halkına yönelik tutumunun İran'ın tutumuyla uyumlu olduğunu belirtti.

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı'nın haberi göre, Reisi, Lavrov ile görüşmesinde, Tahran görüşmesinin sonuçlarının bölgede güvenlik, istikrar ve barışın güçlenmesine ve Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan arasındaki farklılıkların çözümüne yol açmasını umduğunu ifade etti.

Rus Bakan Lavrov da bölge ülkeleri arasındaki işbirliğinin genişletilmesinin, herkesin çıkarlarını ve kalkınmasını güvence altına alabileceğini belirterek, bugünkü toplantıda bölgesel sorunların, yabancıların müdahalesi olmadan çözülmesi gerektiği üzerinde durulduğunu ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar