İnternet erişim engeli VPN ile aşılabilir mi?

İnternet erişim engeli VPN ile aşılabilir mi?
Ülke genelinde yaşanan Internet erişimi sıkıntısı nedeniyle sosyal medyadan haber almak isteyen vatandaşlar VPN kullanarak DNS değiştirme seçeneğini tercih ediyor.

İnternet erişim engeli VPN ile aşılabilir mi?

Ülke genelinde yaşanılan Internet erişimi sıkıntısı nedeniyle tercih edilen VPN ve DNS nedir?

VPN NEDİR?

İngilizce sanal özel ağ (virtual private network) anlamına geliyor ve olmadığınız bir yerdeki fiziksel bir ağa sizi uzaktan bağlıyor. Kimisi bu teknolojiyi şirketlerinin yerel ağına sanki oradaymış gibi bağlanmak için kullansa da bazı zorunluluklardan dolayı bu kavramı tıpkı DNS gibi öğrenmek zorunda kalan yoldaki vatandaş için VPN girilemeyen sitelere girilebilmesini sağlayan mucizevi bir çözüm.

Google Play ya da AppStore’dan indireceğiniz VPN programı diğer normal programlar gibi bilgisayarınıza indirip kurduktan sonra programı çalıştırdığınızda internet trafiğiniz yönlendirilir ve istediğiniz sitelere giriş yapabilirsiniz. iPhone için Appstore ve Android için Google Play’de onlarca farklı VPN uygulamasını bulabilirsiniz.

DNS NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

DNS sunucusu modemden ve internete bağlanılan cihazın ayarlarını değiştirilerek değiştirilebilir. Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınızın Yerel ağ Bağlantısı ayarlarına girip DNS numaralarını değiştirerek de Youtube, Facebook ve Twitter gibi sitelere giriş yapabilirsiniz. Bunun için Windows’ta Ağ ve Paylaşım Merkezi’ni açın ve Yerel Ağ Bağlantısı’na tıklayın. Açılan pencerede “Özellikler”e girin. Yeni açılan pencerede listeden İnternet Protokolü sürüm 4 (TCP/IPv4) satırını seçip yine “Özellikler”e tıklayın.
Son olarak açılan pencerede “Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan:” şıkkını işaretleyip tercih ettiniz DNS numaralarını girip “Tamam”a tıklayararak DNS değiştirebilirsiniz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar