İnternet 50 yaşında!

İnternet 50 yaşında!
İlk İnternet bağlantısı ABD’de 1969 yılında gerçekleştirildi.

İnternet 50 yaşında!

Bilgisayar mühendisliği öğrencisi Charles S. Kline Coliforniya Üniversitesi’nde bulunan bir bilgisayardan 500 km uzaklıktaki Stanford Research Institut’e bir mesaj göndermeye çalıştı. Kline, LOGİN kelimesini karşı tarafa aktarmaya çalışıyordu. Bu ilk mesaj aktarımı yapılırken sistem çöktü ancak bir saat sonra bu ilk kelime karşı tarafa aktarılabildi.

Bu ilk aktarımın gerçekleştiği 29 Ekim 1969 internetin doğum günü olarak kabul ediliyor. Ancak ilk kullanıcıların mesajlara e mail formunda gönderebilmesi ise 1971 yılında mümkün oldu. ARPANET (Advanced Research Projects Angency Network) olarak bilinen ağda 15 bağlantı bulunuyordu. Bunda iki yıl sonra ise Oslo ve Londra bulunan iki bilgisayar da bu ağa dahil olarak ABD dışın ilk internet bağlantısı sağlanmış oldu.

İnternet tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul edilen ve veri aktarım kalitesini arttıran gelişme bundan on yıl sonra 1983 yılında yaşadı. Bu tarihte TCP/IP protokolü kullanılmaya başlandı. Bu yöntem bugün dahi kullandığımız veri aktarımı yönteminin temelini oluşturuyor. TCP/IP protokolünde mesajlar küçük paketlere bölünerek birbirinden bağımsız olarak gönderiliyor ve alıcıyı ulaştığında tekrar bir araya getiriliyor.  

WWW AVRUPA’DAN GELDİ

İnternet konusundaki tüm yenilikler 1990’ların başına kadar öncelikli olarak ABD’den geldi. Ancak internetin dönüm noktası sayılacak World Wide Web (WWW) İngiliz araştırmaca Tim Berners-Lee tarafından 1991 yılında geliştirildi. Lee, Cern araştırma merkezinde basit bir şekilde sınırlar üstü veri alışverişi yapabilmenin yöntemlerinin araştırmaya başladı.

WWW’nin ilk versiyonları karmaşık komutlarla işliyordu. Bu durum web tarayıcılarında 1994 yılında grafik kullanılmaya başlanmasıyla son buldu. Bu tarihten sonra bir tıklama ile tarayıcı arka planında gerekli komutlar, gerekli sıraya göre işlemeye başladı. İnternetin ilk kullanıcıları Mosaik adı verilen bu ilk tarayıcıyı hatırlayacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar