İnşaat malzemesi ihracatı yükselişe geçti

İnşaat malzemesi ihracatı yükselişe geçti
Şubat ayında Türkiye'nin inşaat malzemesi sanayi ihracatı, önceki yılın aynı dönemine kıyasla %11,1 artarak 2,36 milyar dolar seviyesine yükseldi.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından derlenen İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi'nin şubat ayı sonuçlarına göre, inşaat malzemesi sanayisinin ihracatı önemli bir artış gösterdi. Şubatta, yıllık bazda %11,1 artarak 2,36 milyar dolar seviyesine yükseldi. Aynı dönemde ihracat miktarı da 3,62 milyon ton olarak gerçekleşti. Kilogram başına düşen birim ihracat değeri ise 0,65 dolara geriledi.

Son 12 aylık dönemde ise inşaat malzemesi ihracatı toplamda 29,31 milyar doları buldu.

İthalat cephesinde ise şubatta geçen yılın aynı dönemine göre %4,3'lük bir artışla 931 milyon dolarlık bir ithalat gerçekleşti. İthalat birim fiyatı ise 3,33 dolar olarak kaydedildi.

Endekste yer alan 8 alt ürün grubunun tamamında ihracat değerinde artış yaşandı. Prefabrik yapılar ihracatında %53,1, demir çelik ürünlerinde %19, yalıtım malzemelerinde %15,9, ahşap ürünlerde %15,7, kimyasal bazlı ürünlerde %12, mineral, taş ve toprak ürünlerinde %7,5, elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında %5,5, metal bazlı ürünlerde ise %0,7 artış kaydedildi.

Ancak, şubatta 8 alt ürün grubunun tamamında ihracat birim değerinde bir düşüş gözlendi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar