İngiltere, Rusya'ya meydan okudu: 8 bin asker yola çıkıyor

İngiltere, Rusya'ya meydan okudu: 8 bin asker yola çıkıyor
Rusya'nın başlattığı Ukrayna işgaline en sert yanıt İngiltere'den geldi. Rus oligarklar için harekete geçen ilk ülke olan İngiltere hükümetinin yeni adımı ise Rusya ile olan gerginliği artıracak cinsten. Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, İngiltere NATO'nun doğu kanadına tatbikatlar için 8 bin asker daha gönderecek.

AVRUPA'DA SAVAŞIN FİTİLİ ATEŞLENDİ: RUS SINIRINA 8 BİN ASKER!

İngiltere''den Rusya''ya karşı sert bir adım daha geldi. 24 Şubat''ta başlayan işgal karşısında en sert duruşu gösteren ülkeler arasında yer alan ada ülkesi, bu kez de Rus sınırına askeri yığınak yapma kararı aldı. NATO''nun düzenleyeceği tatbikata yoğun bir katılım göstermesi beklenen İngiltere''nin bu tavrı için Rusya''ya meydan okudu yorumları yapılırken, İngilizlerin yapılacak tatbikat için çok sayıda tank ve helikopter göndereceği de gelen bilgiler arasında.

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, yaz aylarında Finlandiya''dan Kuzey Makedonya''ya kadar uzanacak tatbikatlar dizisinde İngiliz birliklerine binlerce NATO askeri de katılacak. Rusya ile 1300 kilometrelik sınır paylaşan Finlandiya''daki Arrow Tatbikatı için İngiliz askerler çoktan gönderildi bile. Finlandiya''nın gelecek ay NATO''ya katılma kararı vermesi bekleniyor.

RUS SINIRINDA TATBİKAT

Hedgehog tatbikatının yapılaca yer ise, Estonya ve Letonya sınırı. 18 bin NATO askeri, Rusya ile komşu olan iki NATO ülkesine sevk edilecek. Tatbikatta helikopterler, hava indirme birlikleri ve hava savunma sistemleri de yer alacak.

Rusya''nın Ukrayna''yı işgaliyle birlikte ittifakın doğu kanadındaki ülkelere binlerce ek asker konuşlandıran NATO, son büyük tatbikatını ilkbaharda Kuzey Kutbu bölgesinde icra etmişti. NATO''nun 30 bin askerlik dev tatbikatının adresi, Rusya ile sınırı bulunan İskandinav ülkelerinden Norveç''ti. Mart ayında başlayıp Nisan ayında sona eren Soğuk Yanıt 2022 adlı tatbikata 27 ülke ile NATO partneri İsveç ve Finlandiya katıldı.

220 savaş uçağı ve 50''yi aşkın savaş gemisinin sahne aldığı tatbikatta, ABD''ye ait bir uçak Mart ayı ortasında düştü. Norveç''in kuzeyindeki ıssız bir noktaya düşen V-22B Osprey uçağındaki dört Amerikan askeri öldü.

NATO STRATEJİ DEĞİŞTİRDİ

Soğuk Savaş''tan bu yana en büyük tehditle yüzleşen NATO, planlarını tamamen değiştirdi. Doğu kanadına toplamda 40 bin asker konuşlandırıldı. Dahası, ittifakın Mukabele Kuvvetleri Slovakya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan''da ilk kez görevlendirildi.

21 Mart''ta yayımlanan bir listede, Slovakya''da hâlihazırda Almanya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Hollanda ve Çekya gibi ülkelerin gönderdiği askerlerden oluşan 2 bin 100 NATO askerinin bulunduğu yer aldı. Macaristan''da Hırvatistan''dan 800, Bulgaristan''da ABD''den 900 askerin bulunduğu biliniyor. Romanya''da ise ABD, Fransa, İtalya ve Belçika gibi ülkelerden 3 bin 300 asker konuşlandırıldı.

NATO işgale kadar kalıcı olarak sadece Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya''da çok uluslu birlikler konuşlandırmıştı. Normal şartlarda bu ülkelerdeki muharip güçler de bin ila bin 200 askerden oluşuyor. Ancak Ukrayna Savaşı sebebiyle son dönemde bu sayı ciddi ölçüde artırıldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar