Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mahmut Esad Kıraç

Mahmut Esad Kıraç

İlle de çift aday

Katıldığı her toplantıda, sorulan sorulara ''''Benim Cumhurbaşkanlığımda böyle olmayacak.'''' diye başlayan Kılıçdaroğlu, adaylığı kafasına koymuş durumda. Bu da gösteriyor ki CHP''nin gündemiyle halkın gündemi birbirine neredeyse tamamen zıt. Çünkü sokak röportajlarından tutun da anketlere kadar her yerde bir Kılıçdaroğlu tepkisi mevcut. İşte burada Altılı Masa''daki diğer partilere ciddi bir görev düşüyor: Kılıçdaroğlu''nu ikna etmek!

Eğer Altılı Masa bütün anketlere ve halka rağmen Kılıçdaroğlu''nu ikna edemeyip aday gösterirse ittifakın adını değiştirsin. Çünkü milleti yansıtmayan bir ittifaka Millet İttifakı denilmemeli.

Tabii ki bir ihtimal daha var…

O da çift aday göstermek.

Eğer Kılıçdaroğlu aday olmama konusunda ikna edilemiyorsa o halde Millet İttifakı çift aday ile seçimlere girmelidir. Bu seçenekler de kuşkusuz şu şekilde olmalıdır:

-Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu çift aday çıkmalı...

-Kılıçdaroğlu ve Mansur Yavaş çift aday çıkmalı...

Her iki olasılıkta da anketler gösteriyor ki seçim net bir şekilde ikinci tura kalıyor.

Fakat benim korkum Kılıçdaroğlu ile Erdoğan teke tek seçime girerse Erdoğan''ın ilk turda seçimi kazanma olasılığı dahi var.

Hâl böyleyken seçimi ikinci tura bırakmak, Millet İttifakı için psikolojik üstünlüğü sağlamaktır. Ayrıca Erdoğan''a da ilk mağlubiyetini tattırmaktır.

Çift aday göstermenin başka bir avantajına bakarsak en önemlisi seçmeni seçeneksiz bırakmamış olacaklar. Sonuçta bütün anketlere rağmen Kılıçdaroğlu''nun tek aday olarak çıkması seçmeni seçeneksiz bırakmak ve tek adayı dayatmak anlamına gelir. Halk da bu itici duruma sandıkta tepki koyar. Fakat gerçek şu ki bu seçim kimsenin ''''halka rağmen'''' gireceği bir seçim değildir.

Çift aday çıkmanın diğer bir avantajı da Millet İttifakı''nın vicdani rahatlığını sağlamasıdır. Eğer Kılıçdaroğlu ve Mansur Yavaş çift aday olarak çıkar ve Kılıçdaroğlu, Mansur Yavaş''tan yüksek oy alırsa hem güven tazelemiş olur hem de ikinci turda seçmene ''''Ben gerekeni yaptım ve ikinci tura kaldım. Şimdi sıra sizde.'''' diyerek kendine daha kolay oy isteyebilir.

Eğer Mansur Yavaş ya da İmamoğlu ilk turda Kılıçdaroğlu''ndan daha yüksek oy alır ve ikinci tura kalırsa o zaman da seçmen Kılıçdaroğlu''na ''''Milletle inatlaşmanın sonu budur.'''' mesajını vermiş olur. Asıl önemlisi her iki ihtimalde de seçim kaybedilmemiş, seçmen sandığa gitmiş ve ikinci tur için daha güçlü bir millet ittifakı ortaya çıkmış olur.

Eğer Kılıçdaroğlu tek başına aday olursa alabileceği en dar kesimden oy almış olacak. Çünkü muhafazakâr ve milliyetçi kesim ikna edilebilmiş değil. Üstelik AKP''ye tepkili ''''Küskün AKP''liler'''' diyebileceğimiz kesimin de oyunu alamaz. İşte tam burada gösterilecek ikinci aday oy dağılımını değiştirir ve milliyetçi-muhafazakâr kesimin oyunu alabilir. İşte o aday da Meral Akşener''in dediği ''''Kazanacak aday''''dır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısında rakip olarak Kılıçdaroğlu''nu görmek istiyor.

Devlet Bahçeli karşısında Kılıçdaroğlu''nu görmek istiyor.

Anlaşılan o ki Cumhur İttifakı, Kılıçdaroğlu''ndan yana… Böyle bir ortamda Millet İttifakı''nın da Kılıçdaroğlu''ndan yana olması her şey bir yana oldukça trajikomik olur.

Meclis''teki hiçbir önergede ortak imza atmayan bu iki ittifakın partileri Kılıçdaroğlu''nun adaylığı konusunda ortak imza atarlarsa ''''Tiyatro bitti, hazırlanın gidiyoruz.'''' derim.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları