Hipertansiyon hastaları hastalığının farkında değil

Hipertansiyon hastaları hastalığının farkında değil

Bursa Şehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. İsmet Zengin, Dünya Hipertansiyon Günü vesilesiyle önemli açıklamalarda bulundu.

Kan basıncının yüksekliği ile seyreden hipertansiyonun toplumun yaklaşık yüzde 30'unda görüldüğünü belirten Dr. Zengin, ancak bu hastaların yarısının bu durumdan haberdar olmadığına dikkat çekti.

Dr. Zengin, hipertansiyonun tanısının basit ve maliyetsiz ölçümlerle kolayca konulabileceğini vurguladı. "Büyük tansiyon değerinin 14, küçük tansiyon değerinin ise 9'un üzerinde olması hipertansiyon olarak adlandırılır." diyen Dr. Zengin, tanı konulduktan sonra uygun tedaviye uyum sağlanması durumunda başarı oranlarının yüksek olduğunu belirtti.

Hipertansiyon tedavisinin sadece ilaçlarla sınırlı olmadığını ifade eden Dr. Zengin, yaşam tarzı değişikliklerinin de önemli olduğunu söyledi. "Hipertansiyon hastalarının tuz alımını günde ortalama 6 gramla sınırlamaları, tuz içeriği yüksek gıdalardan kaçınmaları, sigarayı bırakmaları, fazla kilolarını vermeleri ve düzenli egzersiz yapmaları gerekmektedir." şeklinde konuşan Dr. Zengin, hekimin uygun göreceği ilaçların da tedavide gerekebileceğini ekledi.

Son olarak, hipertansiyonun gelişimini engellemek veya geciktirmek için sağlıklı bireylerde de belirtilen yaşam tarzı önerilerinin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Zengin, bilinçli bir yaşam tarzının hastalığın kontrol altına alınmasında kritik bir rol oynadığını belirtti.