İlk karaciğeri vuruyor! Elektronik sigara tüketimi, yeni bir hastalık doğurdu

İlk karaciğeri vuruyor! Elektronik sigara tüketimi, yeni bir hastalık doğurdu
Elektronik sigara tüketimi, son dönemde ortaya çıkan ve sadece bu ürünü kullanan kişilerde görülen ciddi bir sağlık tehdidi olarak karşımıza çıkıyor. "E-cigarette and Vaping use Associated Lung Injury (EVALI)" adı verilen bu hastalık, doğrudan akciğere hasar veriyor.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Genel Başkanı ve Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şule Akçay, sigaranın toplum sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekti.

Her yıl 8 milyon kişinin sigaraya bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybettiğini belirten Akçay, tütün kullanımının birçok kronik hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırladığını vurguladı.

Akçay, özellikle gençler arasında popüler hale gelen elektronik sigaraların, tütün endüstrisinin yeni bir taktiği olarak öne çıktığına dikkat çekti. Elektronik sigaraların nikotin bağımlılığına yol açtığını ve sağlığa ciddi zararlar verdiğini belirten Akçay, bu ürünlerin sigara bırakma aracı olarak kullanılamayacağını vurguladı.

sadece-elektronik-sigara-tuketen-kisilerde-ortaya-cikan-yeni-bir-hastalik-tanimlandi-bk8y.webp

Elektronik sigaraların akciğer hasarına yol açtığını ve özellikle gençlerde görülen EVALI hastalığının ciddiyetine dikkat çeken Akçay, bu hastalığın tanısının konulmasıyla birlikte tedavi sürecinin tütün ürünlerinden uzak durmayı içerdiğini ifade etti. Elektronik sigara kullanımının devam etmesi durumunda kalıcı akciğer hasarlarının meydana gelebileceğini belirten Akçay, bu nedenle elektronik sigaraların zararlı etkilerinin geleneksel sigaralarla eşit olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.

Elektronik sigara kullanımının artmasıyla birlikte, EVALI hastalığının da tanınması ve tedavi edilmesi önem kazanıyor. Sağlığın korunması için elektronik sigara kullanımının bırakılması gerektiğini vurgulayan Akçay, toplumun bu konuda bilinçlendirilmesinin önemine dikkat çekti. Elektronik sigaraların asla masum alternatifler olmadığını ve sağlık için ciddi riskler taşıdığını belirten Akçay, kamuoyunun bu konuda bilinçlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar