İlçe Meclisi’nde Fetihtepe gerilimi: ‘Kaset’ tartışma yarattı

İlçe Meclisi’nde Fetihtepe gerilimi: ‘Kaset’ tartışma yarattı
İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki Fetihtepe Mahallesi’nde, kentsel dönüşümü de kapsayan yeni imar planı Beyoğlu Belediye Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edildi. Mecliste, üyeler arasında ‘kaset’ tartışması çıktı.

MECLİS'TE KASET TARTIŞMASI!

Kentsel dönüşüm planı uygulanması istenen ve uzun günlerdir gerilimin yaşandığı, İstanbul''un Beyoğlu ilçesindeki Fetihtepe Mahallesi’ne ilişkin mahkeme tarafından iptal edilen imar planlarının yerine yapılan yeni imar planları bugün Beyoğlu Belediye Meclisi''nde oy çokluğuyla kabul edildi.

Raporun görüşülmesi sırasında ve sonrasında tartışmalar yaşandı. Teklife CHP’li meclis üyeleri ret oyu kullandı.

Duvar’dan Hazal Ocak’ın haberine göre, planların kabul edilmesinin ardından konuşan Beyoğlu Belediye Başkan Haydar Ali Yıldız, elinde CHP’li meclis üyelerinin ‘kasetleri’ olduğunu belirterek şöyle dedi: “Genel başkana ilişkin ‘kasetle geldi’ söylemi var ya o kasetlerden değil.” CHP’li Meclis üyesi Ahmet Yıldırım’ın kaset söylemine tepki göstermesi üzerine ise Yıldız sözlerini geri aldı.

''BAKANLIK YETKİ VERDİ DİYE KİMSEYİ YOK SAYAMAZSIN''

Meclis gündemine Fetihtepe Mahallesi’ni de kapsayan büyük ve küçük ölçekli imar planları geldi.

Bu sırada söz alan CHP’li meclis üyesi Süleyman Solmaz planların mahkeme kararıyla iptal edildiğini anımsatarak, “Süreçleri doğru çalıştırsaydık, asgari düzeyde bilgi sahibi olurduk. Büyük ölçekli plan geldi önümüze, kurum görüşleri yok. Kim ne diyor? İçinde yok mesela. Gelin, bu planları geri çekelim. Bizler de katkı verelim. Uzmanlar da versin. Başka taraflardan da bilgi alalım. Yeniden zaman kaybına yol açmayacak, plan yapalım. Nereden dönersek kârdır. Bakanlık bize bu yetkiyi verdi diye hiç kimseyi yok sayamayız. İBB’den de görüş alalım” dedi.

Solmaz’ın ardından konuşan Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Erdoğan ise kentsel dönüşüm sürecine ilişkin bilgi vererek, “Mahkeme kararındaki olumsuzluklar giderildi” ifadelerini kullandı.

Solmaz ise mahkeme kararındaki eksikliklerin giderilmediğini savundu. Konuşmaların ardından planlar CHP’li ve İYİ Partili meclis üyelerinin ret oyuna karşın AK Partili ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

‘VEBALİ KİMİN?’

Raporun kabul edilmesinin ardından kürsüye çıkarak konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Fetihtepe Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm sürecine değindi.

Yıldız, “Kentsel dönüşümü yapıyoruz. Bugün deprem olsa, can kaybı olsa vebali kimindir? Kentsel dönüşüm siyasete malzeme edilecek bir konu değil. 10 sene önce bu davalar açılmamış olsaydı. Bu binalar yenilenmiş olurdu. Herkes kendi vicdanına sorsun” dedi.

‘CHP-HDP, BİR TAKIM MARJİNAL SOL GRUPLARA TAKILIYOR’

Yıldız, CHP üyeleri ve meclis üyeleriyle ilgili “gazete beyanları ve kasetlerini açıklayacaklarını” söyledi ve “Kararı halk verecek” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Kiptaş’a da seslenen Yıldız şunları söyledi:

“CHP grubu organize ettiği toplantılarda rantsal dönüşüm istemiyor. Daha adil bir dönüşüm istiyor. Ey Kiptaş, ey İmamoğlu bunların istediği dönüşümü Fetihtepe Mahallesi’nin yanındaki Mahmut Şevket Paşa’da hemen başlat. İnsanlar da mağdur olmasın. Kamuoyuna da söyleyeceğim. CHP bizim yaptığımızı beğenmiyor. 148 binden daha ucuz, 20 yıldan daha az süreli bir kentsel dönüşümü Okmeydanı’nda yapsın. Marjinal sol gruplar, CHP, HDP, görebildiğim kadarıyla İYİ Parti yok. CHP, HDP bir takım marjinal sol gruplara takılıp hareket ediyor. Bunları da halkla paylaşacağız. Bunları binalara asacağız.”

‘ÖYLE BİR ŞEY DEĞİL, ANLAŞILSIN DİYE DEDİM’

Yıldız’ın konuşması sırasında yer yer tartışmalar da çıktı. CHP’li meclis üyesi Ahmet Yıldırım’ın, “CHP’li üyelerin kasetlerini çıkaracağını” söylemesine itiraz etmesi üzerine Yıldız şu yanıtı verdi:

“Genel başkanla ilgili ‘kasetle geldi’ söylemi var ya. O kaseti söylemiyorum diyorum. Tamam, geri alıyorum. Öyle bir söylem var ya kasetle geldi, şu, bu. Öyle bir kaset değil. Anlaşılsın diye öyle dedim.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar