İlber Ortaylı Cumhurbaşkanı olsaydı ilk yapacağı icraat ne olurdu

İlber Ortaylı Cumhurbaşkanı olsaydı ilk yapacağı icraat ne olurdu
KAFA TV’ye konuk olan Tarihçi İlber Ortaylı, “Cumhurbaşkanı olsanız yarın ilk neyi değiştirirsiniz?” sorusunu yanıtladı.

GÜNBOYU/ ESMA KARAYEL

Tarihçi İlber Ortaylı, Youtube programında, soruları cevaplandırdı. Ortaylı Cumhurbaşkanı olsaydı ilk yapacağı icraatın eğitim ve adalet sistemini değiştirmek olduğunu açıkladı.

Ortaylı, şöyle konuştu:

Hiçbir şeyi değiştiremezsin. Çünkü bu bir mekanizma değil ki orayı değiştir, şu vidayı sık iş yürümeye başlasın. Sonra orada aksayan kısmı bul onu yap. Bu bir mühendislik değil. Yani toplum böyle bir mühendisliği kaldıracak kadar basit bir mekanizma değil. İlk etapta müdahale edilmesi gereken adalet ve eğitim. Ama mesele büyütülüp dağıtılıyor. Yapılması gereken şeyler var bunlardan birincisi nepotizmi ( akraba ve arkadaş kayırma) önlemek. Bunun tek çaresi belirli bölgelerin hakimiyetini yok etmek. Bu şart. Ondan sonra imtihan sistemini değiştirmek ki bu daha da çok zor. Sistemi billurlaştırmak, açık hale getirmek. Bu olmadan liyakat sistemi gelip yerleşemez. Sözlü kaldırılarak da bu önlenmez. Sözlüyü kaldırsan da daleverayı yürütebilirsin. Kaldı ki sözlü kaldırılarak memuriyete adam alınmaz. Nereden biliyorsun aldığın adam belki yazıda iyi ama ders vermeyi bilmiyor, konuşması gereken yerde konuşamıyor. Devlet tiyatrosuna sözlü yapmadan insan alıyorlar. Bu mümkün olabilir mi?

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar