İlber Ortaylı cehalete dikkat çekti! İstanbul'un kalbini yok ettiniz

İlber Ortaylı cehalete dikkat çekti! İstanbul'un kalbini yok ettiniz
Eyüpsultan'da gençlerle buluşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, İstanbul'da yaşanan değişimle ilgili "İstanbul'un kalbini yok etmek için belirsiz bir kriminal bölge oluşturdunuz. Bunlar bilgisizliğin doğurduğu sonuçlardır" diyerek cehalete dikkat çekti.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Eyüpsultan Belediyesi'nin düzenlediği ramazan etkinlikleri çerçevesinde Zal Mahmut Paşa Külliyesi'nde gerçekleştirilen söyleşiye konuk oldu. Gençlerin sorularını yanıtlayan Ortaylı, tavsiye verirken şehirle ilgili gözlemlerde bulundu.

Gençlere çevrelerini tanımalarını öneren Ortaylı, "Türkiye'nin aydınlarının zihinlerinde boşluklar var. Uykudan henüz uyanmış gibi kafalarını toplamış değiller. Kendimizi toplumun baskısıyla değil, kendi irademizle toplamamız gerekiyor. Aksi takdirde kötü olur. Bu yüzden aklınızı başınıza alıp öğrenin. Bunun için tarih ve coğrafya bilgisi gereklidir. Coğrafya bilmemek cehalettir. Okuma yazma bilmeyen bir insan bile temel coğrafya bilgisine sahiptir. Ancak gezegenin fiziksel yapısını, iklimlerin döngüsünü anlamaz, bunun mümkün olduğu söylenemez" dedi.

kapak-100052.webp

'SAÇMA SAPAN OTELLER YERİNE'

Ortaylı, şehir planlamasının doğru yapılması gerektiğine dair şunları söyledi:

"Saçma sapan oteller yerine, daha anlamlı fonksiyonlu kültür merkezi olmalı. Şehrin doğru dürüst konser salonu olmalı. Bir operası olmalı. Etrafında tiyatrolar, galeriler olur. Demiryolu da işlemez yoksa, Sirkeci'de işlemediği gibi. Bütün bunlar önemlidir "şeklinde konuştu.

'BUNLAR BİLGİSİZLİĞİN SONUÇLARI'

Ortaylı, İstanbul'un yıllar içindeki değişimine de değinerek, "İstanbul artık çok kalabalık. Bu kalabalıkta Eyüpsultan'ın yeri kalmaz. Rami'nin yeri kalmaz. 18. yüzyılın muhteşem bir kışlasıydı. Şimdi milli kütüphaneye dönüştü. Birçok yapı yıkıldı. Belirsiz bir kriminal bölge oluşturmak için İstanbul'un merkezini yok ettiniz. Zamanlar değişebilir, kendinizi değiştirmeniz gerekebilir. Bunlar bilgisizliğin doğurduğu sonuçlardır" şeklinde konuştu.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar