İkinci el otomobilde yıllar sonra bir ilk: Gerçek çok başka çıktı! Araba almak isteyenlere son 5 ay uyarısı

İkinci el otomobilde yıllar sonra bir ilk: Gerçek çok başka çıktı! Araba almak isteyenlere son 5 ay uyarısı
İkinci el araç piyasasında 2 yılın ardından bir ilk yaşandı. İşte ayrıntılar...

İkinci el otomobil piyasasında iki yılın ardından yeni bir gelişme yaşandı. Son iki yıldır sürekli artan ikinci el araç fiyatları, geçtiğimiz ayda ilk defa geriledi. Sektör temsilcileri, online ilan sitelerindeki yüksek fiyatlara karşın gerçek piyasada son bir ayda yüzde 8’lik bir düşüş yaşandığını ifade etti.

Özellikle A ve D segmentindeki araçlarda fiyatların daha çok gerilediğini belirten uzmanlar, ikinci el araç alımının şu anda avantajlı olduğunu söyledi.

a1.jpg

YENİ DÜZENLEME PİYASAYI ETKİLEDİ

Fiyat düşüşünün nedenleri arasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın aldığı önlemler, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve taşıt kredisi faiz oranlarının yüksekliği gösterildi. VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, bakanlığın ikinci el araçlara yönelik getirdiği yeni düzenlemelerin piyasayı olumlu etkilediğini söyledi.

a2.webp

FİYATLAR İLK KEZ DÜŞÜŞE GEÇTİ

Gözelekli, “Sıfır araç fiyatlarındaki yüksek artışın etkisiyle ihtiyacını karşılamak isteyen kullanıcılar, ikinci el otomobile yüksek bir talep gösterdi. Gelinen noktada 2023’ün ilk yarısında yüksek fiyat artışları yaşandı. Takip eden süreçte Ticaret Bakanlığı’nın aldığı önlemler ve piyasaların durgunlaşmasıyla birlikte Eylül ayında uzun bir aradan sonra ikinci elde fiyatlar ilk kez düşüş gösterdi” dedi.

a3.jpg

FİYAT GERİLEMESİNİN NEDENİ

Başkan Gözelekli, fiyatların gerilemesinin arkasındaki nedenlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gözelekli, “Online platformlarda gösterilen fiyatlar ile gerçek piyasa fiyatları arasındaki farklara dikkat çekiyor. Online ilan sitelerindeki yüksek liste fiyatlarına rağmen reel piyasalarda ortaya çıkan yüzde 8’lik bir düşüş, gerçek verileri barındırıyor” ifadelerini kullandı.

a4.webp

Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun ise fiyatların Mart ayındaki yerel seçimlere kadar düşük seyredeceğini ancak seçimlerden sonra yeniden artacağını öngördü.

Lüks segmentteki araçların satışlarının durma noktasına geldiğini belirten Torun, “Ne yazık ki şu an satış da yok talep de yok. Özellikle lüks segmentte satışlar neredeyse durmuş durumda. Kısa vadede görünen o ki döviz kurlarında bir gerileme olmayacak. Bu da araç fiyatlarında ucuzlamanın olmayacağı, buna bağlı olarak talebin de düşük kalacağı anlamına geliyor” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar