İkinci el araç fiyatlarında patlama! Sıfır araç fiyatlarını geçti! Aradaki fark 100 bin TL'yi buldu

İkinci el araç fiyatlarında patlama! Sıfır araç fiyatlarını geçti! Aradaki fark 100 bin TL'yi buldu
Pandeminin başlarında kendisini gösteren çip sorunu ile birlikte Rusya-Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle baş gösteren sıfır araç sorunu, hızla etkisini göstermeye devam ediyor. Taleplere karşılık yetersiz kalan sıfır araç nedeniyle pek çok tüketici ikinci el araçlara yöneliyor. Ancak piyasadaki bu dengesizlik ikinci el araçların, sıfır araç fiyatlarının çok üzerinde etiket konulmasına neden olmuştu. Şimdilerde ise sıfır araç fiyatları olması gerekenin de çok üzerine çıkmaya başladı.

SIFIR ARAÇ YOKLUĞU FİYATLARI VURDU

Sıfır araç bulmakta yaşanan güçlük nedeniyle, araçlar Türkiye’ye gelmeden satılmış oluyor. Araç bayilerine baktığımızda ise bulunan araçların çoğu çoktan satılmış veya test aracı gibi satışa kapalı, göstermelik araçlar haricinde araç bulunmuyor. 

Çok az denilebilir, sayılı rakamlarla güçlükle getirenler araçlar ise vatandaşın talebine ne yazık ki; karşılık gelmiyor. Vatandaş her ne kadar sıkı iletişimde kalsa da, kaparo veya ön sipariş talebinde bulunsa da araç bayileri tekliflere karşılık olumsuz yanıtlarla geri dönüyor. 

Beraberinde ise can sıkıcı diğer bir tablo ise; rutinde ortalama 500 bin TL olması gereken araçların liste fiyatlarının 600 bin TL gibi uçuk fiyat farklarının ortaya çıkması, diyebiliriz. 

Artan talep, ikinci el araç fiyatlarını uçurdu!

Son zamanlarda sıfır araç talebini karşılamakta zorluk çeken bayiler, vatandaşı ikinci el araçlara yönlendirmek zorunda kalıyordu. Mecburen ikinci el araçlara yönelen vatandaşlar ise; tedarik edilmekte güçlük çekilen sıfır araçların etiket fiyatlarının olması gerekenin çok üzerinde olmasına rağmen satın alamaması nedeniyle ikinci el araçlarda da fiyatların el yakmasından şikayetçi.

Sadece son bir ay içerisinde yeni yıl ile birlikte; ikinci el araç fiyatlarında %35 e varan bir artış söz konusu. Uzmanlar ise konuya dair artık bir öngörüde bulunamıyor. Pek çok bayi sahibi “Bu araçları o fiyatlara satamayız, Bu araç o para etmez” gibi öngörülerle yaklaşsa da beklenenin aksine ihtiyaç nedeniyle vatandaşın talebine karşılık araç temin etmekte zorlanıyor. Pek çok uzman ve vatandaş araç problemine karşılık “piyasa kitlenmiş durumda” demekle yetiniyor. 

Araç piyasasında yaşanan bu olumsuz, yukarıya doğru giden fiyat ivmesinin suni olduğu düşünülse de, maalesef durum aksini gösteriyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar